FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®!

Restaurant week

Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na RestaurantWeek.pl

RestaurantWeek® – Wydanie Specjalne!

Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata.– zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

Odkryj festiwalowe menu z pierwszych stron!

Festiwal RestaurantWeek® odbywa się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach Polski: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz na Warmii i Mazurach. Premierowo RestaurantWeek® w wiosennej edycji wystartował również w Bydgoszczy! Swoje popisowe menu przygotuje ponad 400 restauracji.

Zobacz gdzie zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny!

L33 Bistro & Bar
Restauracja przy ul.Karola Libelta 33 to kameralne miejsce w angielskim stylu, idealne na spotkania z Bliskimi. Podczas wiosennego Festiwalu na talerzach znajdziesz makaron ryżowy z kalarepą arbuzową, orzechami, chilli, limonką i kolendrą, tagliatelle z truflą, parmezanem i sosem maślano-śmietanowym. Alternatywna propozycja menu jest równie zachwycająca z makaronem ryżowym z grillowanym kurczakiem, orzechami, chilli, limonką i kolendrą na przystawkę, oraz trocią z musem z wędzonej troci, pancettą, kompresowanym ogórkiem w mirunie i sosem maślano-szpinakowym.
Na deser w obu wersjach gruszka w czerwonym winie z cynamonem i miodem, podana z cygaretką z kremem jabłkowym. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych koniecznie zapamiętajcie ten adres! Tu każdy posiłek zmienia się w ucztę.

Ohana
Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza : boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide. Dla mięsożerców : śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi.

PRW24W Ohana 6

W Tataraku
Widok na Jezioro Maltańskie, autorska polska kuchnia, odprężające dźwięki muzyki. Zarezerwuj i doświadcz ukojenia w sercu Poznania. Szef Kuchni Bogdan Mróz z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® przygotował prawdziwą ucztę dla podniebienia. W bezmięsnym menu krem z gruszki i pietruszki z kandyzowaną gruszką i suszoną oliwką, okoń morski podawany z grissini, mozzarellą di Bufala, opalanym pomidorem, oliwkami i miodowym dressingiem. W drugiej propozycji grzanka z marynowanym żółtkiem, mayo szczypiorkowym i pudrem z bekonu, oraz na danie główne królik z konfitowanym kalafiorem, pianą beurre blanc oraz dzikim ryżem. Oba menu zwieńcza mus truskawkowy z kremem z orzechów laskowych, płatkiem jogurtowym i czekoladową pianą. Rezerwuj zanim zabraknie miejsc! 



PRW24W W Tataraku 1

MOMO love at first bite
W restauracji przy ul. Szewskiej 2 kuchnia jest pracownią kulinarnych odkryć i niebanalnych połączeń. W tym roku na Gości Festiwalu czekają tu sajgonki z azjatyckimi grzybami, tempehem, marchewką i porem, podane z sosem tonkatsu, ravioli z borowikami i truflami w sosie pistacjowym z oliwą z chilli. W propozycji mięsnej spróbuj omułek w tempurze z sosem tatarskim, krewetek Black Tiger z grilla w chimichurri na szafranowym risotto z pudrem orzechowym, płatkami suszonego tuńczyka i oliwą pietruszkową. Na deser w obydwu wariantach tapioka z czekoladą i konfiturą wiśniową. 



Będąc w Poznaniu nie sposób nie zajść do Restauracji Rynek! To duma poznańskiej sceny kulinarnej prezentująca najlepsze polskie produkty i składająca hołd kuchennym tradycjom. Inspiracji szukają w najnowszych trendach, poznańskich targowiskach i kulinarnej historii regionu. Restauracja pod wodzą Jakuba Ignysia na Festiwalu podaje w menu A sernik z wędzonego twarogu z prażoną cebulką, piklowanym burakiem, marchewką i galaretką z ogórka, stek z kalafiora z risotto z buraka, chipsem z pietruszki, jarmużem i sosem demi glace z bakłażana. W menu B tortellini z szynką Bresaolą, gzikiem, liśćmi szpinaku, śniegiem z koziego sera i olejem ziołowym, polędwiczka wieprzowa z duxelle, gołąbkiem z kaszy bulgur, puree z selera, warzywami i sosem demi glace. Na deser w obu wersjach menu krem Bavarois z pudrem z fiołków, strzelającą posypką i sorbetem truskawkowym. Zapamiętaj ten adres – tu każdy posiłek zamienia się w ucztę!

PRW24W Rynek 1

Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!

Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości. Na gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacji można dokonywać TUTAJ oraz TUTAJ

Start sprzedaży: 8 lutego 2024
Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024

O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 1,5mln Gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu + cocktail.

Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące, największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca – 24 kwietnia. Rezerwacje startują już 8 lutego.

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Restaurant week
REKLAMA
REKLAMA

Weekend z Poznańską Nagrodą Fotograficzną w Starym Browarze 26 i 27 kwietnia

Poznańska Wystawa Fotograficzna

26 kwietnia o godz. 18.00 w Galerii Na Dziedzińcu Starego Browaru odbędzie się wernisaż wystawy pokonkursowej Poznańskiej Nagrody Fotograficznej 2023. To pierwsza edycja corocznego konkursu fotografii prasowej i dokumentalnej organizowanego przez Wydawnictwo Miejskie Posnania. Podczas gali otwarcia poznamy zwycięzców w kategoriach poznańskiej i ogólnopolskiej.

Misją Poznańskiej Nagrody Fotograficznej jest promowanie aktywności fotograficznej, której finałem są projekty długoterminowe i duże formy fotograficzne. Do konkursu zgłoszono 164 prac. Eksperckie jury pod przewodnictwem fotografa i reportera Filipa Springera oceniało jakość artystyczną projektów, a także ich spójność narracyjną. – O tę cechę coraz dziś trudniej, bo fotografowie pozbawieni możliwości publikowania cykli fotograficznych w mediach, tracą jednocześnie zdolność ich układania – mówi Filip Springer. – To pokazuje potrzebę organizowania takiego konkursu jak PNF – pozwala on fotografom myśleć o swoich zdjęciach w kategoriach zestawu, a nie pojedynczych ujęć. Nagrodzone cykle prezentują bardzo wysoką jakość również w tym aspekcie

Empatyczne kadry

Tematem przewodnim pierwszej edycji PNF są „Czułe narracje”. – Dla wielu fotografów specyficzny sposób używania fotografii, w którym istotna jest wrażliwość na ważne wydarzenia, istotne zjawiska i otoczenie społeczne, a także na drugiego człowieka i jego problemy, stał się podstawowym wyborem twórczym – pisze kurator projektu, Grzegorz Dembiński. Filip Springer dodaje, że oceniając zgłoszenia analizował, czy ta „narracyjna czułość” ma charakter poznawczy. – Szukałem zdjęć i zestawów, w których empatyczne spojrzenie fotografującego pozwala mu zobaczyć i pokazać jakiś ważny aspekt naszego życia – podkreśla. O tych twórczych poszukiwaniach Springer będzie rozmawiał podczas wernisażu w Galerii na Dziedzińcu z autorami wyróżnionych i nagrodzonych prac, a także z gościem specjalnym – pierwszym polskim fotografem w agencji Magnum Rafałem Milachem. W sobotę 27 kwietnia w Starym Browarze odbędą się kolejne spotkania autorskie, w których wezmą udział: Karolina Jonderko, Filip Springer i Waldemar Śliwczyński.

Nominowane prace:

Kategoria poznańska – nagroda Fundacji Rozwoju Miasta Poznania:

  • Stepan Rudik – Ukraińcy w Wielkopolsce
  • Bartosz Seifert – Życie codzienne mieszkańców baraków w rejonie ulicy Opolskiej w Poznaniu

Kategoria ogólnopolska – ogólnopolska nagroda fotograficzna miasta Poznania:

  • Ireneusz Kaźmierczak – Cząstki czasu. Znalezione negatywy we wsi Osiek pod Rawiczem
  • Marcin Kruk – How Much WIll I Be Able To Go Through / Ile będę w stanie przejść
  • Katarzyna Piechowicz – Romni – o romskich kobietach i dziewczynach
  • Paweł Piotrowski – Dobre życie – w gminie Dobroszyce w województwie dolnośląskim

Wystawa w Starym Browarze

Organizatorem Poznańskiej Nagrody Fotograficznej jest Wydawnictwo Miejskie Posnania. Wystawę pokonkursową będzie można zobaczyć bezpłatnie do 2 czerwca w Galerii na Dziedzińcu w Starym Browarze, który jest partnerem PNF. – Od lat jesteśmy gospodarzem pokonkursowej wystawy Konkursu 30/30 – innej unikalnej inicjatywy WM Posnania o ogólnopolskim zasięgu – mówi Joanna Tupalska, dyrektor marketingu Starego Browaru. – Udana współpraca zaowocowała kolejnym wspólnym projektem. Jestem przekonana, że Poznańska Nagroda Fotograficzna, podobnie jak Konkurs 30/30, wpisze się na stałe w kulturalny kalendarz Poznania i Galerii na Dziedzińcu w Starym Browarze oraz realnie przyczyni się do rozwoju dyscypliny fotodokumentu w Polsce. Dla szerokiej publiczności wystawa będzie inspiracją na wielu polach: artystycznym, bo zobaczymy świetne warsztatowo prace, ale też społecznym, bo nagrodzone cykle opowiadają ważne historie o otaczającym nas świecie – podsumowuje Tupalska.

Poznańska Nagroda Fotograficzna – wystawa pokonkursowa

Galeria na Dziedzińcu w Starym Browarze

Wernisaż 26 kwietnia, godz. 18:00

Wystawa czynna do 2 czerwca, od wtorku do niedzieli w godz. 12:00-20:00

Wstęp wolny

Program Weekendu z PNF

piątek 26 kwietnia godz. 18.00-21.00

– otwarcie wystawy pokonkursowej, autorami prac są nominowani do nagród: Ireneusz Kaźmierczak, Marcin Kruk, Katarzyna Piechowicz, Paweł Piotrowski, Stepan Rudik, Bartosz Seifert.

– rozstrzygnięcie I edycji konkursu, wręczenie nagród i wyróżnień

– rozmowa przewodniczącego jury Filipa Springera z nagrodzonymi i wyróżnionymi autorami

– rozmowa Filipa Springera z pierwszym polskim fotografem w agencji Magnum Rafałem Milachem

sobota 27 kwietnia godz. 12.00-20.00

– przeglądy portfolio (zgłoszenia zamknięte)

– rozmowa Filipa Springera z Karoliną Jonderko

– rozmowa Filipa Springera z Waldemarem Śliwczyńskim

Więcej informacji znajdzisz TUTAJ i TUTAJ

Organizatorem PNF 2023 jest Wydawnictwo Miejskie Posnania

Partnerzy: Miasto Poznań, Fundacja Rozwoju Miasta Poznania, Biblioteka Raczyńskich, Stary Browar, Radio Poznań, Kwartalnik Fotografia

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA
Poznańska Wystawa Fotograficzna
REKLAMA
REKLAMA