FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®!

Restaurant week

Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na RestaurantWeek.pl

RestaurantWeek® – Wydanie Specjalne!

Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata.– zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

Odkryj festiwalowe menu z pierwszych stron!

Festiwal RestaurantWeek® odbywa się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach Polski: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz na Warmii i Mazurach. Premierowo RestaurantWeek® w wiosennej edycji wystartował również w Bydgoszczy! Swoje popisowe menu przygotuje ponad 400 restauracji.

Zobacz gdzie zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny!

L33 Bistro & Bar
Restauracja przy ul.Karola Libelta 33 to kameralne miejsce w angielskim stylu, idealne na spotkania z Bliskimi. Podczas wiosennego Festiwalu na talerzach znajdziesz makaron ryżowy z kalarepą arbuzową, orzechami, chilli, limonką i kolendrą, tagliatelle z truflą, parmezanem i sosem maślano-śmietanowym. Alternatywna propozycja menu jest równie zachwycająca z makaronem ryżowym z grillowanym kurczakiem, orzechami, chilli, limonką i kolendrą na przystawkę, oraz trocią z musem z wędzonej troci, pancettą, kompresowanym ogórkiem w mirunie i sosem maślano-szpinakowym.
Na deser w obu wersjach gruszka w czerwonym winie z cynamonem i miodem, podana z cygaretką z kremem jabłkowym. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych koniecznie zapamiętajcie ten adres! Tu każdy posiłek zmienia się w ucztę.

Ohana
Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza : boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide. Dla mięsożerców : śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi.

PRW24W Ohana 6

W Tataraku
Widok na Jezioro Maltańskie, autorska polska kuchnia, odprężające dźwięki muzyki. Zarezerwuj i doświadcz ukojenia w sercu Poznania. Szef Kuchni Bogdan Mróz z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® przygotował prawdziwą ucztę dla podniebienia. W bezmięsnym menu krem z gruszki i pietruszki z kandyzowaną gruszką i suszoną oliwką, okoń morski podawany z grissini, mozzarellą di Bufala, opalanym pomidorem, oliwkami i miodowym dressingiem. W drugiej propozycji grzanka z marynowanym żółtkiem, mayo szczypiorkowym i pudrem z bekonu, oraz na danie główne królik z konfitowanym kalafiorem, pianą beurre blanc oraz dzikim ryżem. Oba menu zwieńcza mus truskawkowy z kremem z orzechów laskowych, płatkiem jogurtowym i czekoladową pianą. Rezerwuj zanim zabraknie miejsc! 



PRW24W W Tataraku 1

MOMO love at first bite
W restauracji przy ul. Szewskiej 2 kuchnia jest pracownią kulinarnych odkryć i niebanalnych połączeń. W tym roku na Gości Festiwalu czekają tu sajgonki z azjatyckimi grzybami, tempehem, marchewką i porem, podane z sosem tonkatsu, ravioli z borowikami i truflami w sosie pistacjowym z oliwą z chilli. W propozycji mięsnej spróbuj omułek w tempurze z sosem tatarskim, krewetek Black Tiger z grilla w chimichurri na szafranowym risotto z pudrem orzechowym, płatkami suszonego tuńczyka i oliwą pietruszkową. Na deser w obydwu wariantach tapioka z czekoladą i konfiturą wiśniową. 



Będąc w Poznaniu nie sposób nie zajść do Restauracji Rynek! To duma poznańskiej sceny kulinarnej prezentująca najlepsze polskie produkty i składająca hołd kuchennym tradycjom. Inspiracji szukają w najnowszych trendach, poznańskich targowiskach i kulinarnej historii regionu. Restauracja pod wodzą Jakuba Ignysia na Festiwalu podaje w menu A sernik z wędzonego twarogu z prażoną cebulką, piklowanym burakiem, marchewką i galaretką z ogórka, stek z kalafiora z risotto z buraka, chipsem z pietruszki, jarmużem i sosem demi glace z bakłażana. W menu B tortellini z szynką Bresaolą, gzikiem, liśćmi szpinaku, śniegiem z koziego sera i olejem ziołowym, polędwiczka wieprzowa z duxelle, gołąbkiem z kaszy bulgur, puree z selera, warzywami i sosem demi glace. Na deser w obu wersjach menu krem Bavarois z pudrem z fiołków, strzelającą posypką i sorbetem truskawkowym. Zapamiętaj ten adres – tu każdy posiłek zamienia się w ucztę!

PRW24W Rynek 1

Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!

Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości. Na gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacji można dokonywać TUTAJ oraz TUTAJ

Start sprzedaży: 8 lutego 2024
Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024

O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 1,5mln Gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu + cocktail.

Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące, największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca – 24 kwietnia. Rezerwacje startują już 8 lutego.

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Restaurant week
REKLAMA
REKLAMA

Listopadowe wieczory? Tylko z Poznańskim prestiżem!  

Artykuł przeczytasz w: 5 min.

Listopad zaprasza nas do zwolnienia tempa i odkrywania uroków jesieni, która maluje miasto w przytulnych, stonowanych barwach. W tym wydaniu „Poznańskiego Prestiżu” znajdziecie inspiracje i pomysły, które umilą ten czas – od wyjątkowych miejsc i wydarzeń w Poznaniu, po historie ludzi, którzy tworzą niepowtarzalny klimat naszego miasta. Zapraszamy do lektury, która sprawi, że listopadowe dni staną się pełne ciepła i inspiracji.

Bohaterką najnowszego wydania jest Elżbieta Janik – Krause, partner zarządzający w Kancelarii Rachunkowej Denarius. która w gąszczu przepisów podatkowych, zmieniających się ustaw i nieustannych nowelizacji, porusza się niezmiernie sprawnie. W wywiadzie Elżbieta Janik – Krause opowiada o wyzwaniach współczesnej księgowości, cyfryzacji branży oraz roli księgowego jako doradcy i stratega. Mówi o tym, jak radzi sobie z ciągłymi zmianami, czy sztuczna inteligencja może zagrozić jej zawodowi i wyjaśnia, dlaczego ulubionym powiedzeniem księgowych jest „to zależy”. I udowadnia, że księgowość wcale nie jest tak nudna, jak ją malują.  

Elżbieta Janik - Krause
Elżbieta Janik – Krause

Pozostając w kontekście sztucznej inteligencji mecenas Marta Ast porusza temat wyzwań prawnych związanych z dynamicznym rozwojem AI, zwracając uwagę na potrzebę odpowiednich regulacji, które zapewnią ochronę prywatności i bezpieczeństwo użytkowników. Jak podkreśla – AI ma potencjał, aby zmieniać wiele aspektów naszego życia, ale wymaga jednocześnie nadzoru, zwłaszcza w kontekście ochrony danych osobowych i biometrycznych. 

20241104 AdobeStock 946845675 2 1

SPA52 to miejsce dobrze znane poznaniankom, choć wcześniej funkcjonowało pod inną nazwą. Gdy ponad rok temu Good Time Day Medical SPA przy ulicy Grunwaldzkiej 52 przeszło w nowe ręce, podczas rozmowy z właścicielką zastanawiałam się, jak to miejsce będzie się rozwijać pod kierownictwem osoby z branży transfer-pricingu, tak odległej od świata beauty. Dziś, po roku, możemy dostrzec efekty tej zmiany – od nowej nazwy i logotypu, przez szeroką ofertę zabiegów, aż po starannie dobrane kosmetyki. To wszystko jest wynikiem godzin rozmów z zespołem i wsłuchiwania się w potrzeby klientek. O procesie tej przemiany rozmawiamy z Katarzyną Charłampowicz-Jabłońską, właścicielką SPA52, oraz Magdaleną Januszkiewicz-Kaczmarek, menedżerką obiektu.

Magdaleną Januszkiewicz-Kaczmarek - manager, Katarzyna Charłampowicz-Jabłońska właścicielka SPA52 wraz z zespolem
od lewej na pierwszym planie: Magdalena Januszkiewicz-Kaczmarek – manager, Katarzyna Charłampowicz-Jabłońska właścicielka SPA52

Pięć lat temu przy ul. Łużyckiej 22 w Poznaniu powstała Ferajna – fundacja edukacyjna, która zachęca dzieci do samodzielnego myślenia i wychodzenia poza utarte schematy. To miejsce, w którym uczniowie mogą rozwijać się w przyjaznej atmosferze, podejmować świadome decyzje i budować wartościowe relacje z nauczycielami. Ferajnę założyły Adriana Niedbała, właścicielka szkoły językowej „Papuga” z 20-letnim doświadczeniem, oraz Karolina Szafrańska-Bąk, filozofka i certyfikowana mediatorka. Obie stawiają na edukację opartą na dialogu i zaufaniu. Zachęcamy do rozmowy z założycielkami, by poznać inspiracje i wartości, które przyświecają Ferajnie – miejscu, które redefiniuje podejście do nauki i kontaktu z uczniem.

Fundacja Ferajna
od lewej: Karolina Szafrańska-Bąk, Adriana Niedbała

Od wczesnych lat dzieciństwa śpiewała, wygrywała koncerty i konkursy recytatorskie. Nie widzi siebie w innym zawodzie, scena jest dla niej wyzwaniem, jej światem. Anna Lasota tłumaczy, że w sposób bardziej zorganizowany da się pogodzić wiele ról oraz wiele zajęć, nie zapominając w tym życiowym biegu o sobie, swoich marzeniach, uczuciach i balansie pomiędzy obowiązkami zawodowymi a życiem prywatnym.

Anna Lasota
Anna Lasota

Poznański Prestiż i Klub Biznesu Warty Poznań łączą siły, by z pasją opowiadać o sporcie – tym, który inspiruje i pokazuje, że determinacja nie zna granic. Owocem tej współpracy jest cykl artykułów, w których przybliżamy sylwetki wyjątkowych sportowców związanych z Wartą. W tym miesiącu przedstawiamy Łukasza Mamczarza, polskiego paralimpijczyka i zawodnika ampfutbolowej drużyny Warty Poznań. Jego historia to opowieść o wytrwałości. Choć na ostatniej paralimpiadzie zmierzył się z zawodnikami skaczącymi na protezach, skacząc na jednej nodze, zajął 7. miejsce, inspirując miliony. Z Łukaszem rozmawiamy po zakończonym sezonie PZU Amp Futbol Ekstraklasy, gdzie jego drużyna zajęła 4. miejsce, a on sam udowodnił, że droga do marzeń jest trudna, ale możliwa.

Łukasz Mamczarz
Łukasz Mamczarz

To oczywiście tylko część tego, co przygotowaliśmy na listopadowe wieczory. Stary Browar – ulubiony poznański adres wyznawczyń cichego luksusu przekonuje, że nie potrzeba modowych fajerwerków, jeśli konsekwentnie inwestujemy w dobre kroje i szlachetne materiały naszych ubrań, Karolina Kamińska zabiera nas w świat orientalnych perfum, a Izabela Malendowska mówi, że w kosmetologii estetycznej powinniśmy dążyć do harmonii między pięknem a zdrowiem. Joanna Igielska – Kalwat odwiedziła paryskie TARGI MakeUp and Skin Care, wyszukując najnowszych trendów w kosmetologii, a mecenas Iwona Sepioło – Jankowska radzi na co warto zwrócić uwagę podejmując decyzję o rozwodzie z orzekaniem o winie.

To i wiele więcej już w listopadowym wydaniu Poznańskiego prestiżu. 

Spokojnego listopada! 

Alicja Kulbicka 

Redaktor naczelna 

Alicja Kulbicka

Alicja Kulbicka

Redaktor naczelna
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA