FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®!

Restaurant week

Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na RestaurantWeek.pl

RestaurantWeek® – Wydanie Specjalne!

Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata.– zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

Odkryj festiwalowe menu z pierwszych stron!

Festiwal RestaurantWeek® odbywa się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach Polski: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz na Warmii i Mazurach. Premierowo RestaurantWeek® w wiosennej edycji wystartował również w Bydgoszczy! Swoje popisowe menu przygotuje ponad 400 restauracji.

Zobacz gdzie zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny!

L33 Bistro & Bar
Restauracja przy ul.Karola Libelta 33 to kameralne miejsce w angielskim stylu, idealne na spotkania z Bliskimi. Podczas wiosennego Festiwalu na talerzach znajdziesz makaron ryżowy z kalarepą arbuzową, orzechami, chilli, limonką i kolendrą, tagliatelle z truflą, parmezanem i sosem maślano-śmietanowym. Alternatywna propozycja menu jest równie zachwycająca z makaronem ryżowym z grillowanym kurczakiem, orzechami, chilli, limonką i kolendrą na przystawkę, oraz trocią z musem z wędzonej troci, pancettą, kompresowanym ogórkiem w mirunie i sosem maślano-szpinakowym.
Na deser w obu wersjach gruszka w czerwonym winie z cynamonem i miodem, podana z cygaretką z kremem jabłkowym. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych koniecznie zapamiętajcie ten adres! Tu każdy posiłek zmienia się w ucztę.

Ohana
Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza : boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide. Dla mięsożerców : śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi.

PRW24W Ohana 6

W Tataraku
Widok na Jezioro Maltańskie, autorska polska kuchnia, odprężające dźwięki muzyki. Zarezerwuj i doświadcz ukojenia w sercu Poznania. Szef Kuchni Bogdan Mróz z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® przygotował prawdziwą ucztę dla podniebienia. W bezmięsnym menu krem z gruszki i pietruszki z kandyzowaną gruszką i suszoną oliwką, okoń morski podawany z grissini, mozzarellą di Bufala, opalanym pomidorem, oliwkami i miodowym dressingiem. W drugiej propozycji grzanka z marynowanym żółtkiem, mayo szczypiorkowym i pudrem z bekonu, oraz na danie główne królik z konfitowanym kalafiorem, pianą beurre blanc oraz dzikim ryżem. Oba menu zwieńcza mus truskawkowy z kremem z orzechów laskowych, płatkiem jogurtowym i czekoladową pianą. Rezerwuj zanim zabraknie miejsc! 



PRW24W W Tataraku 1

MOMO love at first bite
W restauracji przy ul. Szewskiej 2 kuchnia jest pracownią kulinarnych odkryć i niebanalnych połączeń. W tym roku na Gości Festiwalu czekają tu sajgonki z azjatyckimi grzybami, tempehem, marchewką i porem, podane z sosem tonkatsu, ravioli z borowikami i truflami w sosie pistacjowym z oliwą z chilli. W propozycji mięsnej spróbuj omułek w tempurze z sosem tatarskim, krewetek Black Tiger z grilla w chimichurri na szafranowym risotto z pudrem orzechowym, płatkami suszonego tuńczyka i oliwą pietruszkową. Na deser w obydwu wariantach tapioka z czekoladą i konfiturą wiśniową. 



Będąc w Poznaniu nie sposób nie zajść do Restauracji Rynek! To duma poznańskiej sceny kulinarnej prezentująca najlepsze polskie produkty i składająca hołd kuchennym tradycjom. Inspiracji szukają w najnowszych trendach, poznańskich targowiskach i kulinarnej historii regionu. Restauracja pod wodzą Jakuba Ignysia na Festiwalu podaje w menu A sernik z wędzonego twarogu z prażoną cebulką, piklowanym burakiem, marchewką i galaretką z ogórka, stek z kalafiora z risotto z buraka, chipsem z pietruszki, jarmużem i sosem demi glace z bakłażana. W menu B tortellini z szynką Bresaolą, gzikiem, liśćmi szpinaku, śniegiem z koziego sera i olejem ziołowym, polędwiczka wieprzowa z duxelle, gołąbkiem z kaszy bulgur, puree z selera, warzywami i sosem demi glace. Na deser w obu wersjach menu krem Bavarois z pudrem z fiołków, strzelającą posypką i sorbetem truskawkowym. Zapamiętaj ten adres – tu każdy posiłek zamienia się w ucztę!

PRW24W Rynek 1

Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!

Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości. Na gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacji można dokonywać TUTAJ oraz TUTAJ

Start sprzedaży: 8 lutego 2024
Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024

O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 1,5mln Gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu + cocktail.

Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące, największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca – 24 kwietnia. Rezerwacje startują już 8 lutego.

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Restaurant week
REKLAMA
REKLAMA

Odwiedź wystawę w CK Zamek i poznaj historię niezwykłych kobiet

Dare to Dream

W CK Zamek do 28 lipca można oglądać wystawę pt. „Łataj! Ceruj! Długie życie ubrań”. Jedna z ekspozycji to designerskie swetry, które służyły wcześniej uczniom jako mundurki szkolne w Nairobi. W osiągnięciu finalnego efektu pomagały artystce, Małgorzacie Markiewicz, kobiety ze slamsów Mathere, które nauczyły się szyć w spółdzielni założonej kilka lat temu przez… Polaków. Tę historię warto poznać.

Margret, Marion, Catherine, Anjellah i Maurine mieszkają w slamsach w Nairobi. Większość z nich to samotne matki. Nauczyły się szyć jeszcze przed pandemią, wtedy też powstawał projekt Małgorzaty Markiewicz z mundurkami. Artystka pomogła zorganizować uczniom nowe ubrania, a stare zacerowała i przerobiła, dzięki wsparciu szwaczek, które ten rodzaj pracy nazywały „reperowaniem życiowych dziur, ponieważ przez nią mają szansę na lepszą przyszłość dla siebie i swoich dzieci.”
Na wystawie w CK Zamek, wśród prac Małgorzaty Markiewicz, można też oglądać tzw. „bezresztkowce”, czyli płaszcze stworzone w ramach idei bezresztkowego designu. Pierwszy z nich również powstał w slamsach, w Marhare.

  • Mamy tutaj kilka aspektów: Po pierwsze: rękodzieło – indywidualne projekty, wyjątkowe wzory materiałów. Po drugie: przykład slow fashion – miesięcznie w szwalni powstaje od 100 do 150 produktów szytych ręcznie. A po trzecie: dowód na to, że dając przysłowiową wędkę sprawiamy, że te kobiety zaczynają mieć nadzieję na odmianę swojego losu – mówi Małgorzata Markiewicz – To siła sztuki. I siła kobiet – dodaje.
Dare to Dream

Jednak losy kenijskich kobiet są burzliwe – szwalnię wprawdzie udało się reaktywować po pandemii pod nazwą Dare to Dream (również za sprawą Polaków), ale jeśli zamówienia nie będą wpływać regularnie, jej istnienie stanie pod znakiem zapytania.

  • Realia prowadzenia biznesu w Kenii są zupełnie inne. Kwoty, które potrafimy wydać na kawę w drodze do pracy w ciągu tygodnia, tam pozwalają na zakup materiałów od lokalnych dostawców wystarczających na 2 miesiące pracy. Mimo że te koszty z naszej, europejskiej perspektywy, nie są wysokie, to szwalnia potrzebuje stałych zleceń. Aktualnie chcielibyśmy pozyskać kilku stałych partnerów z Wielkopolski, którzy będą zamawiać np. 50 sztuk towaru co kwartał. Wierzymy, że idea przedsiębiorczości, tak mocno zakorzeniona w Poznaniu, pozwoli na wsparcie kobiet w Nairobi – równie zaradnych i mających odwagę marzyć – mówi Aleksandra Porębska – Nowak, koordynująca projekt w Polsce.
Dare to Dream

W szwalni powstają unikatowe plecaki, torby na laptopy, sakiewki (tzw. nerki). Cena za sztukę nie przekracza 100 zł. Więcej informacji o projekcie Dare to Dream TUTAJ

Z kolei 20 czerwca w ramach wystawy w CK Zamek odbędzie się Artist Talk z Małgorzatą Markiewicz. Będzie to opowieść m.in. o pajęczej sieci kobiecych relacji, dzięki którym tworzy projekty w kraju i na świecie (w tym w Kenii).

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA
Dare to Dream
REKLAMA
REKLAMA