FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®!

Restaurant week

Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na RestaurantWeek.pl

RestaurantWeek® – Wydanie Specjalne!

Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata.– zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

Odkryj festiwalowe menu z pierwszych stron!

Festiwal RestaurantWeek® odbywa się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach Polski: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz na Warmii i Mazurach. Premierowo RestaurantWeek® w wiosennej edycji wystartował również w Bydgoszczy! Swoje popisowe menu przygotuje ponad 400 restauracji.

Zobacz gdzie zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny!

L33 Bistro & Bar
Restauracja przy ul.Karola Libelta 33 to kameralne miejsce w angielskim stylu, idealne na spotkania z Bliskimi. Podczas wiosennego Festiwalu na talerzach znajdziesz makaron ryżowy z kalarepą arbuzową, orzechami, chilli, limonką i kolendrą, tagliatelle z truflą, parmezanem i sosem maślano-śmietanowym. Alternatywna propozycja menu jest równie zachwycająca z makaronem ryżowym z grillowanym kurczakiem, orzechami, chilli, limonką i kolendrą na przystawkę, oraz trocią z musem z wędzonej troci, pancettą, kompresowanym ogórkiem w mirunie i sosem maślano-szpinakowym.
Na deser w obu wersjach gruszka w czerwonym winie z cynamonem i miodem, podana z cygaretką z kremem jabłkowym. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych koniecznie zapamiętajcie ten adres! Tu każdy posiłek zmienia się w ucztę.

Ohana
Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza : boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide. Dla mięsożerców : śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi.

PRW24W Ohana 6

W Tataraku
Widok na Jezioro Maltańskie, autorska polska kuchnia, odprężające dźwięki muzyki. Zarezerwuj i doświadcz ukojenia w sercu Poznania. Szef Kuchni Bogdan Mróz z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® przygotował prawdziwą ucztę dla podniebienia. W bezmięsnym menu krem z gruszki i pietruszki z kandyzowaną gruszką i suszoną oliwką, okoń morski podawany z grissini, mozzarellą di Bufala, opalanym pomidorem, oliwkami i miodowym dressingiem. W drugiej propozycji grzanka z marynowanym żółtkiem, mayo szczypiorkowym i pudrem z bekonu, oraz na danie główne królik z konfitowanym kalafiorem, pianą beurre blanc oraz dzikim ryżem. Oba menu zwieńcza mus truskawkowy z kremem z orzechów laskowych, płatkiem jogurtowym i czekoladową pianą. Rezerwuj zanim zabraknie miejsc! 



PRW24W W Tataraku 1

MOMO love at first bite
W restauracji przy ul. Szewskiej 2 kuchnia jest pracownią kulinarnych odkryć i niebanalnych połączeń. W tym roku na Gości Festiwalu czekają tu sajgonki z azjatyckimi grzybami, tempehem, marchewką i porem, podane z sosem tonkatsu, ravioli z borowikami i truflami w sosie pistacjowym z oliwą z chilli. W propozycji mięsnej spróbuj omułek w tempurze z sosem tatarskim, krewetek Black Tiger z grilla w chimichurri na szafranowym risotto z pudrem orzechowym, płatkami suszonego tuńczyka i oliwą pietruszkową. Na deser w obydwu wariantach tapioka z czekoladą i konfiturą wiśniową. 



Będąc w Poznaniu nie sposób nie zajść do Restauracji Rynek! To duma poznańskiej sceny kulinarnej prezentująca najlepsze polskie produkty i składająca hołd kuchennym tradycjom. Inspiracji szukają w najnowszych trendach, poznańskich targowiskach i kulinarnej historii regionu. Restauracja pod wodzą Jakuba Ignysia na Festiwalu podaje w menu A sernik z wędzonego twarogu z prażoną cebulką, piklowanym burakiem, marchewką i galaretką z ogórka, stek z kalafiora z risotto z buraka, chipsem z pietruszki, jarmużem i sosem demi glace z bakłażana. W menu B tortellini z szynką Bresaolą, gzikiem, liśćmi szpinaku, śniegiem z koziego sera i olejem ziołowym, polędwiczka wieprzowa z duxelle, gołąbkiem z kaszy bulgur, puree z selera, warzywami i sosem demi glace. Na deser w obu wersjach menu krem Bavarois z pudrem z fiołków, strzelającą posypką i sorbetem truskawkowym. Zapamiętaj ten adres – tu każdy posiłek zamienia się w ucztę!

PRW24W Rynek 1

Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!

Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości. Na gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacji można dokonywać TUTAJ oraz TUTAJ

Start sprzedaży: 8 lutego 2024
Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024

O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 1,5mln Gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu + cocktail.

Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące, największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca – 24 kwietnia. Rezerwacje startują już 8 lutego.

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Restaurant week
REKLAMA
REKLAMA

POZNAJ Festiwal Polskiego Wina w Concordii Taste już 17-18 maja!

POZNAJ Festiwal Polskich Win. Concordia Taste

To pierwsza edycja festiwalu, w samym środku maja, w samym sercu miasta, podczas której Restauracja Concordia Taste zamieni się w miejsce celebracji chwili, jakości i najlepszych polskich smaków. POZNAJ Festiwal Polskiego Wina to spotkania i rozmowy przy najlepszym polskim winie, genialni goście, czołowi polscy producenci win, szybkie degustacje, mnóstwo polskich win do nabycia, muzyka na żywo, dobra zabawa i gość specjalny Robert Makłowicz!

Celem POZNAJ Festiwal jest przede wszystkim wspieranie i promowanie polskiego winiarstwa, które znajduje się w przełomowym momencie. Jesteśmy świadkami niebywałego rozwoju i wzrostu świadomości polskiego konsumenta, a kluczem do dalszego sukcesu jest edukacja i nieustanne budowanie świadomości odbiorców. POZNAJ festiwal to miejsce, gdzie wiedza popłynie bezpośrednio od źródeł. Winiarze w krótkich spotkaniach degustacyjnych przybliżą szerszemu gronu odwiedzających swoje produkty, prace, codzienność, ukazując proces tworzenia trunków. Nauczą zarówno podstaw, jak i udzielą odpowiedzi na skomplikowane, branżowe pytania. Ważnym aspektem jest także wsparcie polskiej tradycji, pielęgnowanie i przybliżanie historii polskiej kultury winiarskiej i ugruntowanie tej wiedzy.

POZNAJ festiwal ma także podkreślać wagę lokalności, przypominając, ze dobro leży dosłownie w zasięgu naszych rąk. To powrót do korzeni, swoista podróż sentymentalna, w której wspólnie odkrywać będziemy piękno prostoty, autentyczności i niezwykłe efekty pracy lokalnych producentów.

Gościem specjalny Festiwalu będzie Robert Makłowicz, współautor programów telewizyjnych „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” oraz „Makłowicz w podróży”, które przez kilkanaście lat były niezmiennie najpopularniejszymi kulinarnymi audycjami emitowanymi przez polskie telewizje. Laureat nagrody Wiktora i sześciokrotnie Oskara Kulinarnego, twórca programów kulinarno-podróżniczo-historycznych na platformie You Tube. Autor książek o tematyce jedzeniowej oraz kulturowej. Publicysta („Wprost”, „Newsweek”, „National Geographic”, „Tygodnik Powszechny” i „Przekrój”); pasjonat literatury, muzyki, historii oraz destylatów owocowych. Rodzimy Krakowianin, który obok ukochanego miasta rodzinnego, swoje miejsce na ziemi odnalazł w Dalmacji.

Robert Makłowicz, Poznański prestiż Poznaj Festiwal Polskich Win, Concordia Taste, Poznań

Szczegółowy program:

1 Dzień Festiwalu – 17.05. br

Świętowanie rozpoczynamy w piątek, wyjątkowym spotkaniem:

POZNAJMY SIE! | 15 WIN, 15 DAN! | UCZTA Z ROBERTEM MAKŁOWICZEM

Zapomnijcie o nudnej i typowej kolacji! To będzie istna polska uczta, łamiąca dotychczasowe konwenanse. Zaprezentujemy Wam topowe wina aż od 15 najlepszych polskich winiarzy w towarzystwie dań Adama Adamczaka, inspirowanych różnymi regionami naszego kraju. Zaskoczymy Was nie tylko sposobem ich podania… Przypomnimy także dlaczego warto spotkać się przy wspólnym stole, jak ważna jest rozmowa, budowanie więzi i jak to wszystko wpływa na nasza percepcję.

Gospodarzami kolacji będą: Robert Makłowicz, Jacek Kulza, Adam Adamczak, topowi polscy winiarze i nasi przyjaciele!

2 Dzień Festiwalu 

Drugi dzień festiwalu, odbędzie się w iście letnim klimacie, gdzie przy muzyce na żywo, przestrzeń restauracji i naszego ogródka zamieni sie w strefy tematyczne. Czekać na Was będzie aż 20 stoisk najlepszych polskich winiarzy, stoisko z polskim cydrem, strefa chill, polskie jedzenie, lokalne produkty od naszych zaprzyjaźnionych dostawców, szybkie degustacje z winiarzami i Robertem Makłowiczem! A także kilka innych niespodzianek, których jeszcze Wam nie zdradzimy… Wieczór zakończymy z przytupem. tego jesteśmy pewni!

Patronem medialnym FESTIWALU jest Poznański prestiż

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA
POZNAJ Festiwal Polskich Win. Concordia Taste
REKLAMA
REKLAMA