POZNAJ Festiwal Polskiego Wina w Concordii Taste już 17-18 maja!

POZNAJ Festiwal Polskich Win. Concordia Taste

To pierwsza edycja festiwalu, w samym środku maja, w samym sercu miasta, podczas której Restauracja Concordia Taste zamieni się w miejsce celebracji chwili, jakości i najlepszych polskich smaków. POZNAJ Festiwal Polskiego Wina to spotkania i rozmowy przy najlepszym polskim winie, genialni goście, czołowi polscy producenci win, szybkie degustacje, mnóstwo polskich win do nabycia, muzyka na żywo, dobra zabawa i gość specjalny Robert Makłowicz!

Celem POZNAJ Festiwal jest przede wszystkim wspieranie i promowanie polskiego winiarstwa, które znajduje się w przełomowym momencie. Jesteśmy świadkami niebywałego rozwoju i wzrostu świadomości polskiego konsumenta, a kluczem do dalszego sukcesu jest edukacja i nieustanne budowanie świadomości odbiorców. POZNAJ festiwal to miejsce, gdzie wiedza popłynie bezpośrednio od źródeł. Winiarze w krótkich spotkaniach degustacyjnych przybliżą szerszemu gronu odwiedzających swoje produkty, prace, codzienność, ukazując proces tworzenia trunków. Nauczą zarówno podstaw, jak i udzielą odpowiedzi na skomplikowane, branżowe pytania. Ważnym aspektem jest także wsparcie polskiej tradycji, pielęgnowanie i przybliżanie historii polskiej kultury winiarskiej i ugruntowanie tej wiedzy.

POZNAJ festiwal ma także podkreślać wagę lokalności, przypominając, ze dobro leży dosłownie w zasięgu naszych rąk. To powrót do korzeni, swoista podróż sentymentalna, w której wspólnie odkrywać będziemy piękno prostoty, autentyczności i niezwykłe efekty pracy lokalnych producentów.

Gościem specjalny Festiwalu będzie Robert Makłowicz, współautor programów telewizyjnych „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” oraz „Makłowicz w podróży”, które przez kilkanaście lat były niezmiennie najpopularniejszymi kulinarnymi audycjami emitowanymi przez polskie telewizje. Laureat nagrody Wiktora i sześciokrotnie Oskara Kulinarnego, twórca programów kulinarno-podróżniczo-historycznych na platformie You Tube. Autor książek o tematyce jedzeniowej oraz kulturowej. Publicysta („Wprost”, „Newsweek”, „National Geographic”, „Tygodnik Powszechny” i „Przekrój”); pasjonat literatury, muzyki, historii oraz destylatów owocowych. Rodzimy Krakowianin, który obok ukochanego miasta rodzinnego, swoje miejsce na ziemi odnalazł w Dalmacji.

Robert Makłowicz, Poznański prestiż Poznaj Festiwal Polskich Win, Concordia Taste, Poznań

Szczegółowy program:

1 Dzień Festiwalu – 17.05. br

Świętowanie rozpoczynamy w piątek, wyjątkowym spotkaniem:

POZNAJMY SIE! | 15 WIN, 15 DAN! | UCZTA Z ROBERTEM MAKŁOWICZEM

Zapomnijcie o nudnej i typowej kolacji! To będzie istna polska uczta, łamiąca dotychczasowe konwenanse. Zaprezentujemy Wam topowe wina aż od 15 najlepszych polskich winiarzy w towarzystwie dań Adama Adamczaka, inspirowanych różnymi regionami naszego kraju. Zaskoczymy Was nie tylko sposobem ich podania… Przypomnimy także dlaczego warto spotkać się przy wspólnym stole, jak ważna jest rozmowa, budowanie więzi i jak to wszystko wpływa na nasza percepcję.

Gospodarzami kolacji będą: Robert Makłowicz, Jacek Kulza, Adam Adamczak, topowi polscy winiarze i nasi przyjaciele!

2 Dzień Festiwalu 

Drugi dzień festiwalu, odbędzie się w iście letnim klimacie, gdzie przy muzyce na żywo, przestrzeń restauracji i naszego ogródka zamieni sie w strefy tematyczne. Czekać na Was będzie aż 20 stoisk najlepszych polskich winiarzy, stoisko z polskim cydrem, strefa chill, polskie jedzenie, lokalne produkty od naszych zaprzyjaźnionych dostawców, szybkie degustacje z winiarzami i Robertem Makłowiczem! A także kilka innych niespodzianek, których jeszcze Wam nie zdradzimy… Wieczór zakończymy z przytupem. tego jesteśmy pewni!

Patronem medialnym FESTIWALU jest Poznański prestiż

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

POZNAJ Festiwal Polskich Win. Concordia Taste
REKLAMA
REKLAMA

Wawrzyny Pracy Organicznej 2024

Artykuł przeczytasz w: 2 min.
Wawrzyny pracy organicznej


13 listopada br. w Bazarze Poznańskim odbyła się uroczysta Gala XIII Dni Pracy Organicznej, tradycyjnie organizowana przez Unię Wielkopolan i jej prezydenta Pawła Leszka Klepkę. W tym roku dodatkowo wzbogacona patronem hrabiego Władysława Zamoyskiego.

Tekst: Magdalena Ciesielska | Zdjęcia: Materiały prasowe Unii Wielkopolan

Zmienność czasów i upływ lat nie zmieniają jednak postaw społecznych, co napawa dumą i przynosi ogromną satysfakcję. Dlatego też współcześni wielkopolscy organicznicy otrzymali podczas tegorocznej Gali najwyższe wyróżnienia.

Wawrzyn Honorowy – prof. dr hab. Marian Gorynia, były rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Wawrzyn im. E. Sczanieckiej – Krystyna Chowańska, była prezes Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Koninie
Wawrzyn Kultura – dr Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w Szreniawie, które w tym roku obchodziło jubileusz 60-lecia
Wawrzyn Edukacja – dr Marek Rezler, znany historyk wojskowości, dziejów Polski i Wielkopolski
Wawrzyn Praca na Rzecz Wspólnot Lokalnych – prof. dr hab. Krzysztof Hajder z Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu, znany m.in. z organizacji koncertów charytatywnych
Wawrzyn Partnerska Formuła Budowania Gospodarki – dr hab. Dariusz Grzybek, prof. UJ, prezes Fundacji Zakłady Kórnickie, prowadzącej działalność społeczną i gospodarczą

Podczas uroczystości medalem „Wolna – Organiczna – Wielka” został uhonorowany starosta poznański, Jan Grabkowski, „za uosabianie oraz krzewienie najlepszych wzorców pracy organicznej”, a odznaczenie „za zasługi dla województwa wielkopolskiego” z rąk przewodniczącej Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Tatiany Sokołowskiej, odebrał wójt gminy Suchy Las, Grzegorz Wojtera.
– Podtrzymujemy tradycję i krzewimy hasła pracy organicznej, pamiętając o dorobku naszych przodków i o znaczeniu fundamentów współczesnej gospodarki w Wielkopolsce. Wręczenie Wawrzynów to zwieńczenie Dni Pracy Organicznej – tłumaczył Paweł Leszek Klepka, prezydent Unii Wielkopolan.

Magda Ciesielska

Magdalena Ciesielska

redaktor prowadząca
REKLAMA
REKLAMA
Wawrzyny pracy organicznej
REKLAMA
REKLAMA