Nowe, czerwcowe wydanie Poznańskiego prestiżu! 

Poznański prestiż czerwiec 2023

Wiosna rozgościła się na dobre, czerwcowe ciepłe popołudnia sprzyjają spacerom, a wieczory wyjściom z przyjaciółmi. To chyba ulubiona pora wielu z nas. Na dobry początek miesiąca i my przygotowaliśmy dla Państwa, jak zawsze mnóstwo wartościowych artykułów, wywiadów, zapowiedzi kulturalnych, które mamy nadzieję uprzyjemnią Wam tę jedną z milszych pór roku. Zaprosiliśmy na nasze łamy ludzi, którzy poprzez swoją pracę stają się ambasadorami miasta. 

Na początek Bartłomiej Krukowski – ekspert ds. sukcesji, właściciel firmy E-SUKCESJA.PL. Jak mantrę powtarza, że sukcesja dotyczy każdego człowieka. Jego negatywne doświadczenia w procesie spadkobrania dały mu mandat do wprowadzania planów sukcesji w firmach. Podkreśla, że wszystko rozpoczyna się od rzetelnej i szczerej rozmowy. Udowadnia, że odpowiednie zaplanowanie i przeprowadzenie tego procesu może determinować przetrwanie i rozwój firmy, sukcesu budowanego przez lata.

Bartłomiej Krukowski – Sukcesja to proces wielowymiarowy

Bartłomiej Krukowski

Marzena Tajsner – adwokat, doradca restrukturyzacyjny, prawnik procesowy, mediator i przedsiębiorca – umiejętnie łączy te wszystkie role. Przekonuje, że chociaż łączenie działań kancelarii z prowadzeniem SPA to nieoczywista ścieżka, jednak niewątpliwie działa. Prowadzenie SPA pozwala jej lepiej zrozumieć perspektywę przedsiębiorców i w praktyce mierzyć się z trudnościami kierowania biznesem. O ograniczeniach i przepisach prawnych w branży beauty, bezpiecznych zabiegach, regulacji zakresu usług przeprowadzanych przez kosmetologów, o nieuczciwej konkurencji i ochronie firm rozmawiała Magdalena Ciesielska

Marzena Tajsner  – Konkurencja po lupą

Marzena Tajsner MMF 3371 scaled 1

Coraz częściej otwarcie mówimy o tym, że zdrowie psychiczne dzieci dalekie jest od idealnego. Młode osoby, często ledwo sięgające ponad stół, potrzebują pomocy w nawigacji w tym stresogennym świecie, a my, ich bliscy, chcemy zapewnić im wsparcie. O problemach, z jakimi mierzy się współczesna młodzież i w jaki sposób możemy im pomóc, w rozmowie z Zuzanną Kozłowską opowiedziała Ewa Nowicki — psycholożka, psychoterapeutka i założycielka gabinetów terapii i rozwoju HealthyMind. 

Ewa Nowicki  – Beztroskie dzieciństwo — możliwy scenariusz czy mit?

ewa nowicki healthymind scaled 1

Mówi o duszy i głębi, o tajemnicy życia i ciemnych stronach ludzkiej egzystencji. Wie, że trzeba dobrze traktować i siebie, a błądzić jest rzeczą ludzką. Tworzy wielowymiarowe kompozycje, będące kompilacją wielu gatunków muzyki. Jako człowiek renesansu, wszechstronnie uzdolniony, inspiruje się artystami o różnych talentach, zamiłowaniach i pasjach. Tak właśnie uczynił w najnowszym albumie „Reliefs”, za który otrzymał I nagrodę w Londynie oraz Special Prize w Berlinie. 

Ares Chadzinikolau – Lubię zaskakiwać sam siebie

RELIEFS

A gdyby tak rzucić wszystko i… pograć w tenisa? I to na plaży? Tomasz Mrozowski trener Kadry Polski seniorów w Tenisie Plażowym mówi, że to nisza, ale tylko w Polsce! Na świecie, w miejscach, w których są do tego warunki to beach tenis uprawia mnóstwo ludzi. Wystarczy słońca, plaża, muzyka i trochę chęci. Przed nami sezon wakacyjnych wyjazdów, urlopów – będąc na piasku, w słonecznej pogodzie, każdy może czerpać natychmiast radość z gry!

Tomasz Mrozowski – Beach tenis. Niszowy sport sposobem na zdobywanie świata?

WhatsApp Image 2023 05 30 at 08.14.53 1 2

A skoro przy wakacjach jesteśmy. Czy wiecie jak zadbać o swoje oczy podczas słonecznych dni? Magda Jurga z MOOJ OPTYK proponuje swoim klientom okulary niszowych marek, bo jak przekonuje  – to element garderoby, który powinien oprócz ochrony oczu, zapewniać nam też wygodę oraz niebanalny look. O Magdzie w Poznaniu mówi się, ze kreuje okularowe trendy miasta. Zatem jakie fasony okularów słonecznych będą modne tego lata? Przekonajcie się sami! 

Mooj Optyk Stawia na niszowe marki

LOLA LFL1117C7SUN

A gdybyście chcieli spędzić wakacyjny czas na doszkalaniu swojej techniki jazdy, marka Volvo zaprasza wszystkich kierowców do uczestnictwa w zajęciach Szkoły Bezpiecznej Jazdy. Niezależnie od samochodu, jakim przemieszczasz się na co dzień, możesz skorzystać z tego rodzaju edukacji. Czerwiec to miesiąc, w którym statystycznie najczęściej dochodzi do wypadków drogowych. Kurs na upragnione prawo jazdy zdaniem instruktorów techniki jazdy, przygotowuje nas do zdania egzaminu, jednak niekoniecznie do szybkich reakcji w sytuacji zagrożenia na drodze, czy sprawnego udzielania pierwszej pomocy. A to – Wiedza, która ratuje życie

Volvo ODTJ lq 05194

To tylko kilka propozycji z naszej szerokiej gamy artykułów, jakie przygotowaliśmy na czerwiec. Jak zawsze zachęcam do zaglądnięcia do naszych rubryk kulturalnych, urodowych i modowych. Ania Śmiechowska w tym miesiącu podpowiada jak dobrze nosić dres, Zuzanna Henshaw z Metamixera mówi, jakie korzyści w biznesie przynosi SMART KONTRAKT, Agata Spławska z Fundacji Animalia uświadamia, jak ważna jest sterylizacja kotów, a Magdalena Świderska rozprawia się ze zjawiskiem Slut-shamingu. Na co warto pójść do kina? – doradza Radek Tomasik z Ferment Kolektiv, a Marta Szostak podpowiada, czego warto posłuchać w ciepłe czerwcowe wieczory. 

Zapraszam do lektury!

Alicja Kulbicka 

Redaktor naczelna

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Poznański prestiż czerwiec 2023
REKLAMA
REKLAMA

W Mikołajki otwarcie Food Hallu Stary Browar!

Artykuł przeczytasz w: 4 min.
Food-Hall-Stary-Browa

W piątek 6 grudnia, w samo południe, otworzy się Food Hall Stary Browar. Nowa kulinarna przestrzeń w centrum Poznania będzie miejscem dedykowanym różnorodnym kuchniom inspirowanym street foodem z Azji, USA, Grecji i innych zakątków świata. W weekend otwarcia gościem specjalnym Food Hallu będzie Orson Hejnowicz, który będzie serwować autorskie dania zza lady Pop2Up. Dla gości nowej strefy przygotowano też wydarzenia muzyczne.

W Food Hallu Stary Browar goście będą mieli okazję w jednym miejscu próbować różnorodnych kuchni: greckiej pity z mięsem lub dodatkami wege, tajskich specjałów, smash burgerów z rozgniecionego, dobrze wysmażonego mięsa, belgijskich frytek z domowymi sosami i wielu innych dań inspirowanych kuchniami świata. Będą tu działać także dwa bary. Strefa będzie działać przez cały tydzień, także w niedziele niehandlowe. – Tworząc to miejsce inspirowaliśmy się najlepszymi food marketami w Europie – mówi Magdalena Kowalak, Prezes Spółki Zarządzającej Starym Browarem. – Ofertę Food Hallu współtworzą niezależni restauratorzy i niszowe sieci, dla części z nich będzie to debiut na poznańskiej scenie kulinarnej. Różnorodność kuchni to dla gości okazja, żeby próbować nowych smaków i dzielić się jedzeniem podczas spotkań w większym gronie – w końcu Food Hall to też miejsce spotkań i centrum towarzyskie – podkreśla Kowalak. W najbliższy weekend będzie można tu skosztować autorskich dań Orsona Hejnowicza – gościa specjalnego otwarcia Food Hallu Stary Browar. 

Food-Hall-Stary-Browa

Comfort food i street art

Orson Hejnowicz to barwna postać polskiej gastronomii – szef kuchni z „gwiazdkowym” CV, osobowość telewizyjna, seryjny restaurator. Chętnie inicjuje i prowadzi eventowe projekty kulinarne, w formie tematycznych pop-upów lub gościnnych sesji gotowania. Od 6 do 8 grudnia w nowym Food Hallu Hejnowicz będzie serwował autorskie menu pod szyldem Pop2Up. – To będzie polska kuchnia w stylu neo-bistro, komfortowa i pyszna – zapowiada Hejnowicz. – Poczęstuję was devolajem po poznańsku – zdradza. Szef do współpracy przy urządzeniu foodhallowego lokalu zaprosił zaprzyjaźnionych artystów z Poznania: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego. W kolejne weekendy za sterami Pop2Up staną kolejni gościnni szefowie.

Food-Hall-Stary-Browa

Jak kuchnia w domu

Spotkaniom przy stole w Food Hallu Stary Browar w każdy weekend będzie towarzyszyła muzyka. W mikołajkowe popołudnie i wieczór z selekcją oldschoolowego hip-hopu i R&B wystąpi DJ Strugi. W sobotę 7 grudnia designerskie wnętrza Food Hallu w Pasażu wypełni jazz na żywo. – Będziemy tu organizować nie tylko koncerty i dj sety, ale także rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne – mówi Joanna Tupalska, Dyrektor Marketingu Starego Browaru. – To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Mówimy, że nasz Food Hall będzie jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości – podsumowuje. 

Food Hall Stary Browar 

Mikołajkowy weekend otwarcia 6-8.12

  • 6 grudnia (piątek), godz. 12:00 – otwarcie Food Hallu
  • 6-8 grudnia – Pop2Up z gościnnym menu szefa Orsona Hejnowicza
  • 6 grudnia, godz. 16:00-21:00 – Beats & Bites x DJ Strugi
  • 7 grudnia (sobota), godz. 16:00-21:00 – Live Jazz

Lokalizacja: Stary Browar, Pasaż +2

Strona wydarzenia na Facebooku: https://fb.me/e/1HpmTPedP

Food-Hall-Stary-Browa

O Food Hallu Stary Browar

Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata. 

Food-Hall-Stary-Browa

Food Hall zlokalizowany jest w Pasażu na poziomie +2. Ważnym składnikiem experience’u gości nowej strefy jest wyjątkowa architektura projektu prestiżowego studia mode:lina™. Przestrzenie wspólne zorganizowano tak, aby w Food Hallu komfortowo czuły się zarówno duże grupy przyjaciół czy całe rodziny, jak i pary czy osoby jedzące w pojedynkę. Inspiracją dla designu wnętrz był park Starego Browaru – stąd ważna rola zieleni w projekcie („zielone ściany”) i naturalne materiały.

Food Hall Stary Browar będzie działał codziennie, od poniedziałku do niedzieli, w godz. 12:00-21:00, a w soboty od 12:00 do 22:00.

Szczegóły: foodhallstarybrowar.com

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA
Food-Hall-Stary-Browa
REKLAMA
REKLAMA