Majowe wydanie Poznańskiego prestiżu już online!

Majowe wydanie Poznańskiego prestiżu już online!|Alicja Wasielewska|Agata Rajczak – Przybylska i Konrad Przybylski właściciele podpoznańskiej restauracji Figa|Agata Spławska – prezeska fundacji Animalia|Lalka Barbie|Społeczne Centrum Kultury Fyrtel Główna

Na koniec tegorocznej majówki prezentujemy najnowsze wydanie Poznańskiego prestiżu. Co tym razem przygotowaliśmy? Czy zaskoczył nas Poznań w minionych tygodniach? Mam nadzieję, że te ostatnie dni długiego weekendu spędzicie Państwo z nami.


Alicja Wasielewska – to bohaterka naszej okładki. Adwokatka i założycielka kancelarii Wasielewska Adwokaci. Na codzień wspiera małe i średnie przedsiębiorstwa w ich drodze przez prawne i sądowe meandry. Szczególnie bliskie jej sercu są firmy, prowadzone przez kobiety. To właśnie one, jak sama mówi, inspirują ją do działania niejednokrotnie łącząc życie zawodowe z rodzinnym. Sama jest mamą i choć mówi, że „work – life balance” to mit, stara się nie zabierać pracy do domu. A w wolnym czasie najchętniej rozmawiałaby… o jedzeniu. Kocha zwiedzać świat i go smakować. I to dosłownie. Kopenhaga, Neapol czy Jordania, to dla niej przede wszystkim przeżycie kulinarne. I nie musi być to „fine dining” z białymi obrusami, wystarcza meksykański street food, który pozwala poczuć klimat miejsca, które odwiedza. Alicja Wasielewska – Determinacja jest kobietą.

Alicja Wasielewska

A skoro o „fine diningu” mowa – to Agata Rajczak – Przybylska i Konrad Przybylski właściciele podpoznańskiej restauracji Figa są co do niego zgodni. Ten trend odchodzi do lamusa. Dziś gość stawia raczej na „comfort food” – czyli jedzenie, które kojarzy mu się z domem mamy czy babci. Oczywiście podane w wersji restauracyjnej – jak mówią „okraszonej charakterystycznym dla szefa kuchni twistem”. Figa w tym roku obchodzi swoje 10-lecie. O drodze jaką przeszli jej właściciele, trudnych latach pandemii, szefach kuchni na światowym poziomie i planach na zbliżającą się kolację rocznicową przeczytacie Państwo w artykule „Restauracja Figa – smak, jakość i gościnność”

Agata Rajczak – Przybylska i Konrad Przybylski właściciele podpoznańskiej restauracji Figa

Stosunek do zwierząt to miara naszego człowieczeństwa. Każdemu zwierzolubnemu poznaniakowi nie trzeba o tym przypominać. Najstarsza poznańska fundacja pro-zwierzęca Animalia w tym roku świętuje swoje 17 urodziny. O zmieniającym się stosunku ludzi do naszych braci mniejszych, niełatwej pracy wolontariuszy, o tym dlaczego to koty potrzebują bardziej naszej pomocy niż psy ale też o brakach z jakimi musi uporać się ta organizacja non-profit opowiedziała mi Agata Spławska – prezeska fundacji.

Agata Spławska – prezeska fundacji Animalia

Lalka Barbie ma już 64 lata. Dla jednych pozostaje ikoną stylu i idealną zabawką dla małych kobietek, a inni przyglądają się jej wizerunkowi z nieco mieszanymi uczuciami. Co kryje się za uśmiechem Barbie? Czy rzeczywiście zasługuje na miano ideału piękna? I gdzie w tym wszystkim jest miejsce dla Kena? W Poznaniu, w Muzeum Sztuk użytkowych trwa wystawa „Barbie. Nieznane oblicza”. O historii lalki, Zuzannie Kozłowskiej opowiedziała Aleksandra Podżorska, kuratorka wystawy

Lalka Barbie

A skoro mamy maj i upragniona wiosna nareszcie puka do naszych drzwi… to do ogródków! Choć w mieście nie jest to takie oczywiste, to na szczęście w Poznaniu są miejsca, gdzie można rozpocząć własną uprawę roślin jadalnych albo założyć swoją grządkę kwiatową. Tak jest na Głównej, w sąsiedzkim Otwartym Ogrodzie Nadolnik, gdzie ostatnio ruszyły wiosenne prace ogrodowe. O to by ogród pięknie się zazielenił, dbają ręka w rękę mieszkańcy i mieszkanki, Społeczne Centrum Kultury Fyrtel Główna oraz Fundacja Veolia Polska. Zapraszam do przeczytania artykułu Zielona energia Głównej

Społeczne Centrum Kultury Fyrtel Główna

To dla nas także wyjątkowy czas – wspólnie z bohaterem naszej kwietniowej okładki Kajetanem Vincentem Nawrockim świętowaliśmy, w gronie przeszło 100 osób – naszych biznesowych partnerów, artystów i przyjaciół, siódmy rok wydawniczy Poznańskiego prestiżu – najchętniej czytanego czasopisma lifestylowego w Poznaniu! Za gościnę bardzo dziękujemy Restauracji Sarbinowska – kto jeszcze nie skosztował ich niesamowitej kuchni – zapraszam! Relacja z tego wydarzenia w rubryce Po godzinach.
A my za chwilę startujemy z kolejnymi projektami okołoprestiżowymi – licząc, że podobnie jak do tej pory, będziecie Państwo z nami.

To tylko skrót tego co przygotowaliśmy dla Państwa na maj. Dla koneserów dobrej muzyki i filmu jak zawsze recenzje filmowe i muzyczne, oraz zapowiedzi kulturalnych wydarzeń. A także rubryka towarzyska podsumowująca kwiecień w mieście.


Zapraszam do lektury
Alicja Kulbicka
Redaktor naczelna

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Majowe wydanie Poznańskiego prestiżu już online!|Alicja Wasielewska|Agata Rajczak – Przybylska i Konrad Przybylski właściciele podpoznańskiej restauracji Figa|Agata Spławska – prezeska fundacji Animalia|Lalka Barbie|Społeczne Centrum Kultury Fyrtel Główna
REKLAMA
REKLAMA

W Mikołajki otwarcie Food Hallu Stary Browar!

Artykuł przeczytasz w: 4 min.
Food-Hall-Stary-Browa

W piątek 6 grudnia, w samo południe, otworzy się Food Hall Stary Browar. Nowa kulinarna przestrzeń w centrum Poznania będzie miejscem dedykowanym różnorodnym kuchniom inspirowanym street foodem z Azji, USA, Grecji i innych zakątków świata. W weekend otwarcia gościem specjalnym Food Hallu będzie Orson Hejnowicz, który będzie serwować autorskie dania zza lady Pop2Up. Dla gości nowej strefy przygotowano też wydarzenia muzyczne.

W Food Hallu Stary Browar goście będą mieli okazję w jednym miejscu próbować różnorodnych kuchni: greckiej pity z mięsem lub dodatkami wege, tajskich specjałów, smash burgerów z rozgniecionego, dobrze wysmażonego mięsa, belgijskich frytek z domowymi sosami i wielu innych dań inspirowanych kuchniami świata. Będą tu działać także dwa bary. Strefa będzie działać przez cały tydzień, także w niedziele niehandlowe. – Tworząc to miejsce inspirowaliśmy się najlepszymi food marketami w Europie – mówi Magdalena Kowalak, Prezes Spółki Zarządzającej Starym Browarem. – Ofertę Food Hallu współtworzą niezależni restauratorzy i niszowe sieci, dla części z nich będzie to debiut na poznańskiej scenie kulinarnej. Różnorodność kuchni to dla gości okazja, żeby próbować nowych smaków i dzielić się jedzeniem podczas spotkań w większym gronie – w końcu Food Hall to też miejsce spotkań i centrum towarzyskie – podkreśla Kowalak. W najbliższy weekend będzie można tu skosztować autorskich dań Orsona Hejnowicza – gościa specjalnego otwarcia Food Hallu Stary Browar. 

Food-Hall-Stary-Browa

Comfort food i street art

Orson Hejnowicz to barwna postać polskiej gastronomii – szef kuchni z „gwiazdkowym” CV, osobowość telewizyjna, seryjny restaurator. Chętnie inicjuje i prowadzi eventowe projekty kulinarne, w formie tematycznych pop-upów lub gościnnych sesji gotowania. Od 6 do 8 grudnia w nowym Food Hallu Hejnowicz będzie serwował autorskie menu pod szyldem Pop2Up. – To będzie polska kuchnia w stylu neo-bistro, komfortowa i pyszna – zapowiada Hejnowicz. – Poczęstuję was devolajem po poznańsku – zdradza. Szef do współpracy przy urządzeniu foodhallowego lokalu zaprosił zaprzyjaźnionych artystów z Poznania: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego. W kolejne weekendy za sterami Pop2Up staną kolejni gościnni szefowie.

Food-Hall-Stary-Browa

Jak kuchnia w domu

Spotkaniom przy stole w Food Hallu Stary Browar w każdy weekend będzie towarzyszyła muzyka. W mikołajkowe popołudnie i wieczór z selekcją oldschoolowego hip-hopu i R&B wystąpi DJ Strugi. W sobotę 7 grudnia designerskie wnętrza Food Hallu w Pasażu wypełni jazz na żywo. – Będziemy tu organizować nie tylko koncerty i dj sety, ale także rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne – mówi Joanna Tupalska, Dyrektor Marketingu Starego Browaru. – To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Mówimy, że nasz Food Hall będzie jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości – podsumowuje. 

Food Hall Stary Browar 

Mikołajkowy weekend otwarcia 6-8.12

  • 6 grudnia (piątek), godz. 12:00 – otwarcie Food Hallu
  • 6-8 grudnia – Pop2Up z gościnnym menu szefa Orsona Hejnowicza
  • 6 grudnia, godz. 16:00-21:00 – Beats & Bites x DJ Strugi
  • 7 grudnia (sobota), godz. 16:00-21:00 – Live Jazz

Lokalizacja: Stary Browar, Pasaż +2

Strona wydarzenia na Facebooku: https://fb.me/e/1HpmTPedP

Food-Hall-Stary-Browa

O Food Hallu Stary Browar

Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata. 

Food-Hall-Stary-Browa

Food Hall zlokalizowany jest w Pasażu na poziomie +2. Ważnym składnikiem experience’u gości nowej strefy jest wyjątkowa architektura projektu prestiżowego studia mode:lina™. Przestrzenie wspólne zorganizowano tak, aby w Food Hallu komfortowo czuły się zarówno duże grupy przyjaciół czy całe rodziny, jak i pary czy osoby jedzące w pojedynkę. Inspiracją dla designu wnętrz był park Starego Browaru – stąd ważna rola zieleni w projekcie („zielone ściany”) i naturalne materiały.

Food Hall Stary Browar będzie działał codziennie, od poniedziałku do niedzieli, w godz. 12:00-21:00, a w soboty od 12:00 do 22:00.

Szczegóły: foodhallstarybrowar.com

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA
Food-Hall-Stary-Browa
REKLAMA
REKLAMA