Koncert Penderecki/Wajnberg w Teatrze Wielkim

Penderecki Wajnberg

VI Symfonia „Pieśni chińskie” Krzysztofa Pendereckiego to najbardziej liryczna i najłagodniejsza kompozycja w jego dorobku. Orientalne inspiracje utworu oddaje nie tylko warstwa tekstowa, będącą parafrazą wierszy starochińskich poetów, ale także użycie erhu – dwustrunowego instrumentu chińskiego, który odzywa się w intermezzach, na swój sposób podsumowując każdą z pieśni – mieszając radość ze smutkiem. Również kompozycja Wajnberga, pomimo że jest wspomnieniem grozy II wojny światowej, niesie pocieszenie. Wajnberg – kompozytor trzech światów, jak książkę o nim zatytułowała Danuta Gwizdalanka – napisał XXI Symfonię „Kadysz” w hołdzie ofiarom warszawskiego getta. Sam twórca stracił najbliższych w czasie wojny. Wplecione w muzyczną tkankę symfonii cytaty przywołują postać ojca kompozytora, który był skrzypkiem. Z pamięci wyłaniają się zatem chwile szczęśliwe i bliskie, odsuwając tym samym grozę i strach.
Koncert Penderecki/Wajnberg – pomiędzy orientalnym kolorytem i modlitewnym lamentem, warto poszukać nadziei.

Wykonawcy:
Jacek Kaspszyk – dyrygent
Małgorzata Olejniczak-Worobiej – sopran
Szymon Mechliński – baryton
Anna Krysztofiak – erhu
Orkiestra Teatru Wielkiego im. Stanisława Moniuszko w Poznaniu

08 lutego (środa), godz. 19:00, Aula Uniwersytecka

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Penderecki Wajnberg
REKLAMA
REKLAMA

W Mikołajki otwarcie Food Hallu Stary Browar!

Artykuł przeczytasz w: 4 min.
Food-Hall-Stary-Browa

W piątek 6 grudnia, w samo południe, otworzy się Food Hall Stary Browar. Nowa kulinarna przestrzeń w centrum Poznania będzie miejscem dedykowanym różnorodnym kuchniom inspirowanym street foodem z Azji, USA, Grecji i innych zakątków świata. W weekend otwarcia gościem specjalnym Food Hallu będzie Orson Hejnowicz, który będzie serwować autorskie dania zza lady Pop2Up. Dla gości nowej strefy przygotowano też wydarzenia muzyczne.

W Food Hallu Stary Browar goście będą mieli okazję w jednym miejscu próbować różnorodnych kuchni: greckiej pity z mięsem lub dodatkami wege, tajskich specjałów, smash burgerów z rozgniecionego, dobrze wysmażonego mięsa, belgijskich frytek z domowymi sosami i wielu innych dań inspirowanych kuchniami świata. Będą tu działać także dwa bary. Strefa będzie działać przez cały tydzień, także w niedziele niehandlowe. – Tworząc to miejsce inspirowaliśmy się najlepszymi food marketami w Europie – mówi Magdalena Kowalak, Prezes Spółki Zarządzającej Starym Browarem. – Ofertę Food Hallu współtworzą niezależni restauratorzy i niszowe sieci, dla części z nich będzie to debiut na poznańskiej scenie kulinarnej. Różnorodność kuchni to dla gości okazja, żeby próbować nowych smaków i dzielić się jedzeniem podczas spotkań w większym gronie – w końcu Food Hall to też miejsce spotkań i centrum towarzyskie – podkreśla Kowalak. W najbliższy weekend będzie można tu skosztować autorskich dań Orsona Hejnowicza – gościa specjalnego otwarcia Food Hallu Stary Browar. 

Food-Hall-Stary-Browa

Comfort food i street art

Orson Hejnowicz to barwna postać polskiej gastronomii – szef kuchni z „gwiazdkowym” CV, osobowość telewizyjna, seryjny restaurator. Chętnie inicjuje i prowadzi eventowe projekty kulinarne, w formie tematycznych pop-upów lub gościnnych sesji gotowania. Od 6 do 8 grudnia w nowym Food Hallu Hejnowicz będzie serwował autorskie menu pod szyldem Pop2Up. – To będzie polska kuchnia w stylu neo-bistro, komfortowa i pyszna – zapowiada Hejnowicz. – Poczęstuję was devolajem po poznańsku – zdradza. Szef do współpracy przy urządzeniu foodhallowego lokalu zaprosił zaprzyjaźnionych artystów z Poznania: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego. W kolejne weekendy za sterami Pop2Up staną kolejni gościnni szefowie.

Food-Hall-Stary-Browa

Jak kuchnia w domu

Spotkaniom przy stole w Food Hallu Stary Browar w każdy weekend będzie towarzyszyła muzyka. W mikołajkowe popołudnie i wieczór z selekcją oldschoolowego hip-hopu i R&B wystąpi DJ Strugi. W sobotę 7 grudnia designerskie wnętrza Food Hallu w Pasażu wypełni jazz na żywo. – Będziemy tu organizować nie tylko koncerty i dj sety, ale także rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne – mówi Joanna Tupalska, Dyrektor Marketingu Starego Browaru. – To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Mówimy, że nasz Food Hall będzie jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości – podsumowuje. 

Food Hall Stary Browar 

Mikołajkowy weekend otwarcia 6-8.12

  • 6 grudnia (piątek), godz. 12:00 – otwarcie Food Hallu
  • 6-8 grudnia – Pop2Up z gościnnym menu szefa Orsona Hejnowicza
  • 6 grudnia, godz. 16:00-21:00 – Beats & Bites x DJ Strugi
  • 7 grudnia (sobota), godz. 16:00-21:00 – Live Jazz

Lokalizacja: Stary Browar, Pasaż +2

Strona wydarzenia na Facebooku: https://fb.me/e/1HpmTPedP

Food-Hall-Stary-Browa

O Food Hallu Stary Browar

Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata. 

Food-Hall-Stary-Browa

Food Hall zlokalizowany jest w Pasażu na poziomie +2. Ważnym składnikiem experience’u gości nowej strefy jest wyjątkowa architektura projektu prestiżowego studia mode:lina™. Przestrzenie wspólne zorganizowano tak, aby w Food Hallu komfortowo czuły się zarówno duże grupy przyjaciół czy całe rodziny, jak i pary czy osoby jedzące w pojedynkę. Inspiracją dla designu wnętrz był park Starego Browaru – stąd ważna rola zieleni w projekcie („zielone ściany”) i naturalne materiały.

Food Hall Stary Browar będzie działał codziennie, od poniedziałku do niedzieli, w godz. 12:00-21:00, a w soboty od 12:00 do 22:00.

Szczegóły: foodhallstarybrowar.com

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA
Food-Hall-Stary-Browa
REKLAMA
REKLAMA