Concordia Taste jako jedna z najlepszych w Europie!

Concordia Taste

Concordia Taste z Poznania znalazła się w zestawieniu najlepszych europejskich restauracji opublikowanym przez brytyjski dziennik The Guardian. Jest to jedyna restauracja z Polski, która została wyróżniona w publikacji.

– Jesteśmy bardzo wdzięczni za wyróżnienie. Cieszymy się, że nasze starania zostały docenione. Zwyczajnie kochamy to, co robimy i wspaniale, że dostrzegają to inni – mówi Tomasz Tarkowski, Director F&B Concordia Taste Poznań.

Poznańska restauracja jako jedyna z Polski

Na liście 35 najlepszych europejskich restauracji opublikowanej w The Guardian znalazły się przede wszystkim restauracje z Włoch, Hiszpanii czy Francji. – Wśród miejsc, gdzie możemy zjeść potrawy najbardziej lubianych kuchni w Europie i na świecie, czyli kuchni włoskiej czy francuskiej, znalazła się nasza poznańska restauracja, gdzie stawiamy na lokalność i polskość, to dla nas jeszcze większy zaszczyt – mówi Tomasz Tarkowski.

DSC06339

To bardzo ciekawy wybór i ważny moment dla poznańskiej gastronomii. Zazwyczaj krytycy kulinarni skupiają się na miejscach z Warszawy, Krakowa czy Wrocławia. Uwagę dziennikarza The Guardian nie zwróciła jednak żadna restauracja ze wskazanych miejsc, lecz poznańska Concordia Taste, która zachwyciła połączeniem smaków, lokalnymi produktami i wspaniałym wnętrzem.

Dania, które podbiły podniebienie

Brytyjski dziennikarz odwiedził Concordia Taste w Poznaniu kilkukrotnie i za każdym razem czuł się „oczarowany”. Jak pisze w swoim artykule, najbardziej zachwyciły go marynowane orzechy włoskie, zupa z podwędzanych ziemniaków, lody pigwowe z octem z czarnego bzu czy majonez truflowy z chipsami z grzybów. – Zawsze starannie komponuję menu, skupiam się na lokalnych produktach, wysokiej jakości składnikach, łączę różne techniki kulinarne, wszystko po to, by uzyskać zamierzony efekt. Dzięki temu smaki się przenikają, łączą się, a dania są nowym, bo moim, wydaniem kuchni polskiej – tłumaczy Adam Adamczak, szef kuchni Concordia Taste. – To wszystko sprawiło, że każda wizyta dziennikarza The Guardian w Concordia Taste kończyła się chęcią na jeszcze więcej – dodaje Tomasz Tarkowski.

DSC01046 2 scaled 1

Dziennikarz The Guardian w swoim artykule wspomniał również, że Poznań ma szansę zostać kulinarną stolicą Wielkopolski. – Oczywiście, to jest nasza aspiracja i sądzę, że samego miasta również. W nowej strategii komunikacji Concordia Taste skupiamy się stricte na daniach kuchni polskiej, a także na regionalnych, lokalnych produktach, promujemy również polskie wina. Wszystko po to, aby właśnie umożliwić poznanie tego, co rodzime, docenić polskich producentów i lokalnych winiarzy. W Concordia Taste posiadamy również największą na świecie selekcję polskich win. Poznać polskich winiarzy możecie, oglądając stworzony przez nas reportaż „Taste the wine”, który jest efektem podróży naszego sommeliera, Jacka Kulzy, po polskich winnicach. Podsumowując, staramy się być ambasadą polskości, więc jeśli chcecie spróbować tego, co polskie, to zapraszamy do naszej restauracji – mówi Tomasz Tarkowski.

DSC00219 scaled 1

O Concordia Taste

Szefem kuchni Concordia Taste jest Adam Adamczak, jeden z najbardziej utalentowanych polskich szefów, także finalista Top Chef Polska. Restauracja Concordia Taste jest częścią pierwszego w Polsce centrum designu, biznesu i kreatywności – Concordia Design, która mieści się przy ul. Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu. CEO Concordia Design jest Ewa Voelkel Krokowicz, polska przedsiębiorczyni, inicjująca szereg działań dla biznesu, sztuki, a także dla mieszkańców. Ewa Voelkel Krokowicz jest założycielką Concordia Design i Concordia Taste w Poznaniu, ale również stworzyła siostrzane marki we Wrocławiu na Wyspie Słodowej.

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Concordia Taste
REKLAMA
REKLAMA

Lato na Wildzie

Lato na wildzie

Druga edycja inicjatywy „LATO NA WILDZIE”, organizowana przez Fundację Pro Posnania we współpracy z partnerami: Brzask Bistro, Spółka Targowiska, Rada Osiedla Wilda oraz Miasto Poznań, trwa w najlepsze. 

zdjęcia: Małgorzata Opala

Podczas pierwszego, inauguracyjnego spotkania 4 czerwca odbyła się Wildecka Biesiada przy wspólnym stole, która doskonale sprzyjała sąsiedzkiej integracji i wspólnemu spędzeniu czasu w lokalnej atmosferze. Tego dnia zainaugurowano cały sezon drugiej edycji LATO NA WILDZIE, podczas którego wystąpił zespół Retro Boys, prezentując najwspanialsze przeboje Zbigniewa Wodeckiego oraz Krzysztofa Krawczyka. Po koncercie odbył się pierwszy seans filmowy z cyklu kina letniego, podczas którego wyświetlono film „Zaklęte rewiry”, poprzedzony prelekcją dra Pawła Cieliczko, polskiego literaturoznawcy oraz historyka. 

9 czerwca na skwerze im. Marii Skłodowskiej-Curie odbył się koncert muzyki na żywo w wykonaniu wiolonczelistki oraz wokalistki Ewy Szymczak i gitarzysty Dariusza Brodowskiego. Wzruszający koncert z utworami okresu międzywojnia porwał uczestników do tańca. 

Pierwszy tydzień inauguracyjny cieszył się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców, którzy chętnie i aktywnie uczestniczyli w pierwszych atrakcjach, integrując się i zacieśniając sąsiedzkie więzi. 

Zapraszamy na czerwcowe wydarzenia

Kino letnie we wtorki o godz. 21:30 na rynku Wildeckim 

11.06 „Szef” 

18.06 „Czekolada” 

25.06 „Skrzydełko czy nóżka” 

Koncerty muzyki na żywo w niedziele o godz. 16:00 na skwerze im. Marii Skłodowskiej-Curie 

16.06 Perkusista Filip Wyrwa 

23.06 Wokalistka Anna Bemke 

Teatr plenerowy dla dzieci, sobota o godz. 11:00 na skwerze im. Marii Skłodowskiej-Curie 

22.06 Zielona Grupa 

Warsztaty plenerowe z literaturą, sobota, godz. 11:00 na skwerze im. Marii Skłodowskiej-Curie 

29.06 „Niko i Titi odkrywają morską głębinę” 

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA
Lato na wildzie
REKLAMA
REKLAMA