Concordia Taste jako jedna z najlepszych w Europie!

Concordia Taste

Concordia Taste z Poznania znalazła się w zestawieniu najlepszych europejskich restauracji opublikowanym przez brytyjski dziennik The Guardian. Jest to jedyna restauracja z Polski, która została wyróżniona w publikacji.

– Jesteśmy bardzo wdzięczni za wyróżnienie. Cieszymy się, że nasze starania zostały docenione. Zwyczajnie kochamy to, co robimy i wspaniale, że dostrzegają to inni – mówi Tomasz Tarkowski, Director F&B Concordia Taste Poznań.

Poznańska restauracja jako jedyna z Polski

Na liście 35 najlepszych europejskich restauracji opublikowanej w The Guardian znalazły się przede wszystkim restauracje z Włoch, Hiszpanii czy Francji. – Wśród miejsc, gdzie możemy zjeść potrawy najbardziej lubianych kuchni w Europie i na świecie, czyli kuchni włoskiej czy francuskiej, znalazła się nasza poznańska restauracja, gdzie stawiamy na lokalność i polskość, to dla nas jeszcze większy zaszczyt – mówi Tomasz Tarkowski.

DSC06339

To bardzo ciekawy wybór i ważny moment dla poznańskiej gastronomii. Zazwyczaj krytycy kulinarni skupiają się na miejscach z Warszawy, Krakowa czy Wrocławia. Uwagę dziennikarza The Guardian nie zwróciła jednak żadna restauracja ze wskazanych miejsc, lecz poznańska Concordia Taste, która zachwyciła połączeniem smaków, lokalnymi produktami i wspaniałym wnętrzem.

Dania, które podbiły podniebienie

Brytyjski dziennikarz odwiedził Concordia Taste w Poznaniu kilkukrotnie i za każdym razem czuł się „oczarowany”. Jak pisze w swoim artykule, najbardziej zachwyciły go marynowane orzechy włoskie, zupa z podwędzanych ziemniaków, lody pigwowe z octem z czarnego bzu czy majonez truflowy z chipsami z grzybów. – Zawsze starannie komponuję menu, skupiam się na lokalnych produktach, wysokiej jakości składnikach, łączę różne techniki kulinarne, wszystko po to, by uzyskać zamierzony efekt. Dzięki temu smaki się przenikają, łączą się, a dania są nowym, bo moim, wydaniem kuchni polskiej – tłumaczy Adam Adamczak, szef kuchni Concordia Taste. – To wszystko sprawiło, że każda wizyta dziennikarza The Guardian w Concordia Taste kończyła się chęcią na jeszcze więcej – dodaje Tomasz Tarkowski.

DSC01046 2 scaled 1

Dziennikarz The Guardian w swoim artykule wspomniał również, że Poznań ma szansę zostać kulinarną stolicą Wielkopolski. – Oczywiście, to jest nasza aspiracja i sądzę, że samego miasta również. W nowej strategii komunikacji Concordia Taste skupiamy się stricte na daniach kuchni polskiej, a także na regionalnych, lokalnych produktach, promujemy również polskie wina. Wszystko po to, aby właśnie umożliwić poznanie tego, co rodzime, docenić polskich producentów i lokalnych winiarzy. W Concordia Taste posiadamy również największą na świecie selekcję polskich win. Poznać polskich winiarzy możecie, oglądając stworzony przez nas reportaż „Taste the wine”, który jest efektem podróży naszego sommeliera, Jacka Kulzy, po polskich winnicach. Podsumowując, staramy się być ambasadą polskości, więc jeśli chcecie spróbować tego, co polskie, to zapraszamy do naszej restauracji – mówi Tomasz Tarkowski.

DSC00219 scaled 1

O Concordia Taste

Szefem kuchni Concordia Taste jest Adam Adamczak, jeden z najbardziej utalentowanych polskich szefów, także finalista Top Chef Polska. Restauracja Concordia Taste jest częścią pierwszego w Polsce centrum designu, biznesu i kreatywności – Concordia Design, która mieści się przy ul. Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu. CEO Concordia Design jest Ewa Voelkel Krokowicz, polska przedsiębiorczyni, inicjująca szereg działań dla biznesu, sztuki, a także dla mieszkańców. Ewa Voelkel Krokowicz jest założycielką Concordia Design i Concordia Taste w Poznaniu, ale również stworzyła siostrzane marki we Wrocławiu na Wyspie Słodowej.

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Concordia Taste
REKLAMA
REKLAMA

Wawrzyny Pracy Organicznej 2024

Artykuł przeczytasz w: 2 min.
Wawrzyny pracy organicznej


13 listopada br. w Bazarze Poznańskim odbyła się uroczysta Gala XIII Dni Pracy Organicznej, tradycyjnie organizowana przez Unię Wielkopolan i jej prezydenta Pawła Leszka Klepkę. W tym roku dodatkowo wzbogacona patronem hrabiego Władysława Zamoyskiego.

Tekst: Magdalena Ciesielska | Zdjęcia: Materiały prasowe Unii Wielkopolan

Zmienność czasów i upływ lat nie zmieniają jednak postaw społecznych, co napawa dumą i przynosi ogromną satysfakcję. Dlatego też współcześni wielkopolscy organicznicy otrzymali podczas tegorocznej Gali najwyższe wyróżnienia.

Wawrzyn Honorowy – prof. dr hab. Marian Gorynia, były rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Wawrzyn im. E. Sczanieckiej – Krystyna Chowańska, była prezes Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Koninie
Wawrzyn Kultura – dr Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w Szreniawie, które w tym roku obchodziło jubileusz 60-lecia
Wawrzyn Edukacja – dr Marek Rezler, znany historyk wojskowości, dziejów Polski i Wielkopolski
Wawrzyn Praca na Rzecz Wspólnot Lokalnych – prof. dr hab. Krzysztof Hajder z Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu, znany m.in. z organizacji koncertów charytatywnych
Wawrzyn Partnerska Formuła Budowania Gospodarki – dr hab. Dariusz Grzybek, prof. UJ, prezes Fundacji Zakłady Kórnickie, prowadzącej działalność społeczną i gospodarczą

Podczas uroczystości medalem „Wolna – Organiczna – Wielka” został uhonorowany starosta poznański, Jan Grabkowski, „za uosabianie oraz krzewienie najlepszych wzorców pracy organicznej”, a odznaczenie „za zasługi dla województwa wielkopolskiego” z rąk przewodniczącej Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Tatiany Sokołowskiej, odebrał wójt gminy Suchy Las, Grzegorz Wojtera.
– Podtrzymujemy tradycję i krzewimy hasła pracy organicznej, pamiętając o dorobku naszych przodków i o znaczeniu fundamentów współczesnej gospodarki w Wielkopolsce. Wręczenie Wawrzynów to zwieńczenie Dni Pracy Organicznej – tłumaczył Paweł Leszek Klepka, prezydent Unii Wielkopolan.

Magda Ciesielska

Magdalena Ciesielska

redaktor prowadząca
REKLAMA
REKLAMA
Wawrzyny pracy organicznej
REKLAMA
REKLAMA