Concordia Taste jako jedna z najlepszych w Europie!

Concordia Taste

Concordia Taste z Poznania znalazła się w zestawieniu najlepszych europejskich restauracji opublikowanym przez brytyjski dziennik The Guardian. Jest to jedyna restauracja z Polski, która została wyróżniona w publikacji.

– Jesteśmy bardzo wdzięczni za wyróżnienie. Cieszymy się, że nasze starania zostały docenione. Zwyczajnie kochamy to, co robimy i wspaniale, że dostrzegają to inni – mówi Tomasz Tarkowski, Director F&B Concordia Taste Poznań.

Poznańska restauracja jako jedyna z Polski

Na liście 35 najlepszych europejskich restauracji opublikowanej w The Guardian znalazły się przede wszystkim restauracje z Włoch, Hiszpanii czy Francji. – Wśród miejsc, gdzie możemy zjeść potrawy najbardziej lubianych kuchni w Europie i na świecie, czyli kuchni włoskiej czy francuskiej, znalazła się nasza poznańska restauracja, gdzie stawiamy na lokalność i polskość, to dla nas jeszcze większy zaszczyt – mówi Tomasz Tarkowski.

DSC06339

To bardzo ciekawy wybór i ważny moment dla poznańskiej gastronomii. Zazwyczaj krytycy kulinarni skupiają się na miejscach z Warszawy, Krakowa czy Wrocławia. Uwagę dziennikarza The Guardian nie zwróciła jednak żadna restauracja ze wskazanych miejsc, lecz poznańska Concordia Taste, która zachwyciła połączeniem smaków, lokalnymi produktami i wspaniałym wnętrzem.

Dania, które podbiły podniebienie

Brytyjski dziennikarz odwiedził Concordia Taste w Poznaniu kilkukrotnie i za każdym razem czuł się „oczarowany”. Jak pisze w swoim artykule, najbardziej zachwyciły go marynowane orzechy włoskie, zupa z podwędzanych ziemniaków, lody pigwowe z octem z czarnego bzu czy majonez truflowy z chipsami z grzybów. – Zawsze starannie komponuję menu, skupiam się na lokalnych produktach, wysokiej jakości składnikach, łączę różne techniki kulinarne, wszystko po to, by uzyskać zamierzony efekt. Dzięki temu smaki się przenikają, łączą się, a dania są nowym, bo moim, wydaniem kuchni polskiej – tłumaczy Adam Adamczak, szef kuchni Concordia Taste. – To wszystko sprawiło, że każda wizyta dziennikarza The Guardian w Concordia Taste kończyła się chęcią na jeszcze więcej – dodaje Tomasz Tarkowski.

DSC01046 2 scaled 1

Dziennikarz The Guardian w swoim artykule wspomniał również, że Poznań ma szansę zostać kulinarną stolicą Wielkopolski. – Oczywiście, to jest nasza aspiracja i sądzę, że samego miasta również. W nowej strategii komunikacji Concordia Taste skupiamy się stricte na daniach kuchni polskiej, a także na regionalnych, lokalnych produktach, promujemy również polskie wina. Wszystko po to, aby właśnie umożliwić poznanie tego, co rodzime, docenić polskich producentów i lokalnych winiarzy. W Concordia Taste posiadamy również największą na świecie selekcję polskich win. Poznać polskich winiarzy możecie, oglądając stworzony przez nas reportaż „Taste the wine”, który jest efektem podróży naszego sommeliera, Jacka Kulzy, po polskich winnicach. Podsumowując, staramy się być ambasadą polskości, więc jeśli chcecie spróbować tego, co polskie, to zapraszamy do naszej restauracji – mówi Tomasz Tarkowski.

DSC00219 scaled 1

O Concordia Taste

Szefem kuchni Concordia Taste jest Adam Adamczak, jeden z najbardziej utalentowanych polskich szefów, także finalista Top Chef Polska. Restauracja Concordia Taste jest częścią pierwszego w Polsce centrum designu, biznesu i kreatywności – Concordia Design, która mieści się przy ul. Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu. CEO Concordia Design jest Ewa Voelkel Krokowicz, polska przedsiębiorczyni, inicjująca szereg działań dla biznesu, sztuki, a także dla mieszkańców. Ewa Voelkel Krokowicz jest założycielką Concordia Design i Concordia Taste w Poznaniu, ale również stworzyła siostrzane marki we Wrocławiu na Wyspie Słodowej.

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Concordia Taste
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie Poznańskiego prestiżu już on-line!

Artykuł przeczytasz w: 4 min.

Wrzesień przynosi ze sobą pierwsze powiewy jesieni, zachęcając do refleksji i poszukiwania nowych inspiracji. To idealny czas, by z filiżanką ciepłej herbaty sięgnąć po najnowsze wydanie Poznańskiego Prestiżu, które jak zawsze dostarcza ciekawych treści i pomysłów na nadchodzące dni. Zapraszam do lektury, która umili Wam jesienne wieczory i wprowadzi w klimat nowego sezonu.

W dobie coraz bardziej zaawansowanych technologii motoryzacyjnych, świadomość kierowców wciąż pozostaje kluczowym czynnikiem bezpieczeństwa na drodze. Jak pokazują doświadczenia z Ośrodka Doskonalenia Techniki Jazdy Akademia Kierowcy, wielu kierowcom brakuje podstawowych umiejętności, takich jak prawidłowe hamowanie czy manewrowanie pojazdem. Natalia Kaczmarek i Rafał Kosiński, eksperci z zakresu doskonalenia techniki jazdy, wskazują najczęstsze błędy popełniane za kierownicą, obalają mity dotyczące jazdy i wyjaśniają, dlaczego każdy, niezależnie od doświadczenia, powinien regularnie doskonalić swoje umiejętności.

Natalia Kaczmarek, Rafał Kosiński akademia jazdy ODTJ - wywiad Poznański prestiż
Natalia Kaczmarek, Rafał Kosiński – Akademia Kierowcy

Każdy z nas zna to uczucie, kiedy z niecierpliwością oczekujemy na wymarzoną paczkę. W dzisiejszym świecie transport to coś więcej niż tylko przemieszczanie towarów – to kluczowy element, który sprawia, że nasze marzenia docierają do drzwi. Euro-Solution, firma specjalizująca się w zarządzaniu całym procesem transportowym, od planowania po realizację, pomaga spełniać te oczekiwania, oferując rozwiązania idealnie dopasowane do indywidualnych potrzeb klientów. O tym, jak budować trwałe relacje biznesowe i sprostać wyzwaniom branży TSL, opowiadają Mateusz Ratowski – Prezes Zarządu i Łukasz Karwowski – dyrektor operacyjny i sprzedaży.

Łukasz Karwowski Euro- Solution
Łukasz Karwowski – dyrektor operacyjny i sprzedaży w Euro – Solution

Jesień to dla miłośniczek mody prawdziwe pole do popisu, pełne możliwości tworzenia stylowych, warstwowych kreacji, gdzie klasyka łączy się z nowoczesnymi trendami w ciepłych, stonowanych barwach. Wspólnie ze Starym Browarem odkrywamy najnowsze trendy jesiennej mody, które oferują inspiracje na niezapomniane stylizacje na każdą okazję tej sezonu.

20240901 A7008

Bursztyn, który powstawał około 40 milionów lat temu, jest jak kapsuła czasu, zachowująca ślady dawnych epok. W jego najcenniejszych kawałkach można odkryć inkluzje, które przypominają o świecie, który dawno przeminął. Jakie wspomnienia natura zatrzymała na wieki? W najnowszej kolekcji biżuterii Sello projektantka Anna Orska próbuje znaleźć odpowiedź na to pytanie.

Orska Sello

Czy muzyka poważna musi być traktowana poważnie? O tym, jak projekt „Speaking Concerts” przyciąga tłumy i zbiera owacje na polskich scenach, rozmawiamy z dyrygentem, prof. Marcinem Sompolińskim.

20220228 SC1 fot. Marcin Zieba Finch Photographer

W części motoryzacyjnej naszego magazynu odwiedzamy salon Volvo Selekt zlokalizowany przy poznańskiej Malcie, gdzie doradcy handlowi Alicja Dubako-Stachowiak i Przemysław Szulc opowiadają o zaletach zakupu używanego Volvo i korzyściach płynących z programu Volvo Selekt. A dla fanów motoryzacyjnych klasyków nie lada gratka – studenci Politechniki Poznańskiej w ramach projektu PUT Renovation, we współpracy ze specjalistami z Porsche Inter Auto, przywracają blask ikonie motoryzacji, jaką jest VW Karmann Ghia, odrestaurowując ten wyjątkowy model z niezwykłą precyzją i pasją.

Kto z nas nie lubi pięknie pachnieć, ale czy znacie genezę zapachów zamkniętych w eleganckich flakonach? Karolina Kamińska przybliża nam w tym wydaniu historię powstania perfum, Ewelina Matyjasik – Lewandowska podpowiada, jak dobrze przygotować nieruchomość do wynajmu krótkoterminowego, A doktor Lucyna Woźnicka-Leśkiewicz zachęca do stosowania diety śródziemnomorskiej, przekonując o jej wyjątkowych właściwościach w profilaktyce kardiologicznej. 

Te i wiele więcej tematów we wrześniowym wydaniu Poznańskiego prestiżu. 

Zapraszam do lektury

Alicja Kulbicka 

Redaktor naczelna

Alicja Kulbicka

Alicja Kulbicka

Redaktor naczelna
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA