A gdyby tak rzucić wszystko i pojechać… nad morze? – grudniowe wydanie Poznańskiego prestiżu

Poznański prestiż grudzień 2023

Grudzień to wyjątkowy czas. Z jednej strony wyczekiwania pierwszej gwiazdki, przygotowań do Świąt, bieganiny w poszukiwaniu prezentów idealnych, perfekcyjnie startego maku i zamykania bieżących spraw. Z drugiej – to okres niełatwy, dla wielu stresujący. Dlatego tak istotne jest dbanie o równowagę i zdrowe strategie radzenia sobie ze stresem w okresie przedświątecznym.

Kto z nas nie marzy o tym, aby choć na chwilę w tym gorącym, choć zimowym okresie choć na chwilę zapomnieć o codzienności i naprawdę wypocząć? Dlatego w grudniowym wydaniu Poznańskiego prestiżu zapraszamy nad morze! Aby posłuchać SHUUM’u morza. Wyjątkowy hotel SHUUM w Kołobrzegu, to miejsce, w którym naprawdę można wypocząć. I to nie tylko za sprawą położenia, bliskości morza, powiewu morskiej bryzy, panującej wokół zieleni czy pięknie urządzonych wnętrz. Ale, co niezwykle istotne, za sprawą przyjaznych i uśmiechniętych ludzi, którzy nas zaprosili i ugościli na najwyższym poziomie. Poznajcie, proszę, Agnieszkę Trafas, właścicielkę Shuum Boutique Wellness Hotel, Adama Hoka – dyrektora hotelu oraz Grażynę Husak – zastępcę dyrektora. To oni wypełniają SHUUM swoimi oryginalnymi pomysłami i pozytywną energią. I zapraszają wszystkich poznaniaków do odwiedzenia tego wyjątkowego miejsca na wybrzeżu.

Hotel SHUUM KOŁOBRZEG|Hotel Shuum Kołobrzeg|Hotel Shuum Kołobrzeg|Hotel Shuum Kołobrzeg|Hotel Shuum Kołobrzeg|Hotel Shuum Kołobrzeg
Od lewej: Grażyna Husak, Agnieszka Trafas, Adam Hok

Biznesy przekazywane z pokolenia na pokolenie to wyjątkowe przedsiębiorstwa, które niosą za sobą emocjonalny ładunek, hołdują wartościom, pielęgnują historię, często kultywują unikalne podejście do pracy. W Poznaniu nie brakuje takich biznesów. Jednym z nich jest Restauracja Hacjenda, która obchodzi wlaśnie jubileusz 50-lecia funkcjonowania na poznańskim rynku restauracji. To wielkie osiągnięcie, powód do dumy i satysfakcji, że pomimo wielu transformacji i politycznych, i gastronomicznych, rozmaitych trendów kulinarnych oraz dużej konkurencji, Hacjenda ma się dobrze. O historii i tradycji tego miejsca, o smakach dzieciństwa i sztandarowych daniach Magdalena Ciesielska rozmawiała z rodziną Wiatrowskich, właścicielami tego ważnego miejsca zapisanego na kulinarnej mapie Poznania. Oczywiście nie mogło zabraknąć wątku kaczki i czerniny, które nieodłącznie kojarzą się z tym miejscem!

DSC 3440a 1
Alicja, Lesław i Sylwia Wiatrowscy

A skoro przy rodzinnych biznesach i tradycji jesteśmy, zapraszamy na Plac Wolności 5 pod adres od zawsze związany z branżą jubilerską. I nie ma tu cienia przesady, bo od samego początku swego stuletniego istnienia, salon z widokiem na plac stanowi biżuteryjną kolebkę miasta. Od przeszło 30 lat jest też drugim domem dla wyjątkowej rodziny Plucińskich, która pielęgnując złotnicze tradycje zapoczątkowane przez seniora rodu Romualda, właśnie w tym miejscu prowadzi jeden z najbardziej rozpoznawalnych w Poznaniu salonów jubilerskich. Marek i Mateusz Plucińscy. Ojciec i syn w rozmowie o historii, rodzinnych wartościach, przywiązaniu do dobrych kupieckich zasad oraz pasji, która pozwoliła im pracować z największymi biżuteryjnymi markami świata jakimi jak Faberge, Chopard czy Czapek Geneve.

Mateusz i Marek Plucińscy Jubiler Pluciński
Mateusz i Marek Plucińscy

Wielki sukces naszej rodzimej, poznańskiej marki modowej, sprowokował nas do rozmowy z Blanką Jordan i Zuzanną Wachowiak, siostrami i założycielki BIZUU, marki którą z miłości do mody tworzą wspólnie od prawie trzynastu lat. Pod koniec października świat mody zelektryzowała wiadomość, że oficjalne stroje dla polskich olimpijczyków na ceremonię otwarcia Igrzysk XXXIII Olimpiady Paryż 2024 roku uszyje poznańska marka BIZUU. To ogromne wyróżnienie, ale też wyzwanie jak same mówią w rozmowie. Dlaczego? Poznajcie kulisy decyzji Polskiego Komitetu Olimpijskiego

Blanka Jorda, Zuzanna Wachowiak, założycielki marki BIZUU
Blanka Jordan i Zuzanna Wachowiak, współwłaścicielki BIZUU

A jeśli zastanawiacie się nad wyborem liceum dla swojego dziecka, zajrzyjcie koniecznie do na poznańską Wildę, gdzie właśnie ruszuła rekrutacja do wyjątkowego Liceum Navigo. Mapy kompetencji, test Gallupa, tutoring, nauka krytycznego myślenia, samodzielności i odpowiedzialności. To jego założenia oparte na autorskim programie nauczania. Liceum Navigo, druga obok wrocławskiej placówka, wzorowana na fińskim modelu edukacji rozpoczyna rekrutację w Poznaniu. Łukasz Srokowski – współzałożyciel szkoły, opowiada o nowatorskim podejściu do szkolnictwa, systemu ocen i umiejętnościach XXI wieku, niezbędnych w przygotowaniu do dorosłego, odpowiedzialnego życia.

Autorskie Liceum NAVIGO, Lukasz Srokowski
Łukasz Srokowski – współzałożyciel Liceum Navigo

Nie gwiazdorzy – a mógłby. Jest skromnym, utalentowanym człowiekiem, dla którego tradycja i edukacja muzyczna stanowią niezaprzeczalne źródło, z jakiego można czerpać według własnych upodobań i preferencji. Damian Kostka – muzyk z zasadami, dystansem do siebie i z poczuciem, poznajcie tegorocznego laureata Ery Jazzu.

DAMIAN KOSTKA | Laureat Ery Jazzu 2023
Damian Kostka

A jeśli mielibyście ochotę na włoską kuchnię zapraszamy do podpoznańskiego Zalasewa, gdzie od końca października funkcjonuje restauracja włoska inna niż wszystkie. Nie znajdziecie w niej pizzy i carbonary, a dania inspirowane kuchnią Północnych Włoch. Ale nie tylko dania serwowane w Mniam Amore powodują, że warto odwiedzić to miejsce. Znad baru nad jakością i atmosferą w lokalu czuwa różowy jednorożec, na ścianach obrazy Szymona Chwalisza, a właścicielka tego wyjątkowego miejsca Patrycja Kamińska, z błyskiem pasji w oku gości swoich klientów, polecając im wyjątkowe potrawy z regionu Piemontu.

Patrycja Kamińska Mniam Amore
Patrycja Kamińska, właścicielka restauracji Mniam Amore

Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. W kuchniach wielkopolskich gospodyń coraz częściej można zauważyć zaparowane okna od ciepła z garnków, patelń i foremek do pieczenia, potrzebnych do przygotowania wieczerzy wigilijnej. Pomimo że święta obchodzimy je w podobny sposób w całym kraju, Wielkopolska nadal kultywuje regionalne tradycje. Czym wyróżniają się święta Bożego Narodzenia w Wielkopolsce? A jak obchodzi się je w innych krajach? Zebrała Zuzanna Kozłowska.

Wielkopolskie tradycje świąteczne. Gwiazdor, wróżby wigilijne i herody…

Prezentowy niezbędnik przygotował Stary Browar, stylistka Anna Śmiechowska podpowiada jak wygodnie spędzić sylwestrową noc, a psycholożka Barbara Maciejewska tłumaczy jak w tym szalonym czasie nie zwariować i poradzić sobie ze stresem. Jeśli kochacie świąteczne przeboje, ale macie dość Last Christmas, Dionizy Piątkowski prezentuje muzyczne alternatywy do popularnych, ale ogranych na wszystkie możliwe nuty piosenek.

To i wiele więcej przygotowaliśmy dla Was na ten zabiegany czas, licząc, że znajdziecie chwilę, aby spędzić z nami kilka grudniowych wieczorów.

Życzymy Wam spokojnego czasu przedświątecznego, krótkiej listy zadań, spokoju i cierpliwości. A samych Świąt w pięknej, pełnej miłości atmosferze!

Do zobaczenia w Nowym Roku!

Alicja Kulbicka – redaktor naczelna

Alicja Kulbicka

Alicja Kulbicka

Redaktor naczelna
REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Poznański prestiż grudzień 2023
REKLAMA
REKLAMA

Wawrzyny Pracy Organicznej 2024

Artykuł przeczytasz w: 2 min.
Wawrzyny pracy organicznej


13 listopada br. w Bazarze Poznańskim odbyła się uroczysta Gala XIII Dni Pracy Organicznej, tradycyjnie organizowana przez Unię Wielkopolan i jej prezydenta Pawła Leszka Klepkę. W tym roku dodatkowo wzbogacona patronem hrabiego Władysława Zamoyskiego.

Tekst: Magdalena Ciesielska | Zdjęcia: Materiały prasowe Unii Wielkopolan

Zmienność czasów i upływ lat nie zmieniają jednak postaw społecznych, co napawa dumą i przynosi ogromną satysfakcję. Dlatego też współcześni wielkopolscy organicznicy otrzymali podczas tegorocznej Gali najwyższe wyróżnienia.

Wawrzyn Honorowy – prof. dr hab. Marian Gorynia, były rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Wawrzyn im. E. Sczanieckiej – Krystyna Chowańska, była prezes Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Koninie
Wawrzyn Kultura – dr Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w Szreniawie, które w tym roku obchodziło jubileusz 60-lecia
Wawrzyn Edukacja – dr Marek Rezler, znany historyk wojskowości, dziejów Polski i Wielkopolski
Wawrzyn Praca na Rzecz Wspólnot Lokalnych – prof. dr hab. Krzysztof Hajder z Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu, znany m.in. z organizacji koncertów charytatywnych
Wawrzyn Partnerska Formuła Budowania Gospodarki – dr hab. Dariusz Grzybek, prof. UJ, prezes Fundacji Zakłady Kórnickie, prowadzącej działalność społeczną i gospodarczą

Podczas uroczystości medalem „Wolna – Organiczna – Wielka” został uhonorowany starosta poznański, Jan Grabkowski, „za uosabianie oraz krzewienie najlepszych wzorców pracy organicznej”, a odznaczenie „za zasługi dla województwa wielkopolskiego” z rąk przewodniczącej Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Tatiany Sokołowskiej, odebrał wójt gminy Suchy Las, Grzegorz Wojtera.
– Podtrzymujemy tradycję i krzewimy hasła pracy organicznej, pamiętając o dorobku naszych przodków i o znaczeniu fundamentów współczesnej gospodarki w Wielkopolsce. Wręczenie Wawrzynów to zwieńczenie Dni Pracy Organicznej – tłumaczył Paweł Leszek Klepka, prezydent Unii Wielkopolan.

Magda Ciesielska

Magdalena Ciesielska

redaktor prowadząca
REKLAMA
REKLAMA
Wawrzyny pracy organicznej
REKLAMA
REKLAMA