Już za chwilę swoje 10-lecie obchodzić będzie jedna z ikon poznańskiego rynku restauracyjnego, usytuowana w podpoznańskich Plewiskach, restauracja Figa. Jakość potraw, szefowie kuchni na najwyższym światowym poziomie i gościnna atmosfera.
Zapraszamy do niezwykłego miejsca na kulinarnej mapie Poznania – Restauracji Forno Italia, która powstała z miłości do Włoch i prawdziwej włoskiej pizzy. Zielono-biało-czerwony mariaż smaków odwołuje nas do zielonych i soczystych oliwek, białej i delikatnej mąki, czerwonych i dojrzałych w słońcu pomidorów. Czego chcieć więcej?
Włoska Federacja Kucharzy, 12 grudnia w Nowej Izbie Grup Parlamentarnych Izby Deputowanych we Włoszech, wręczyła wyróżnienia Albo d’Oro dei Cuochi szefom kuchni, którzy dzięki wartości swojej pracy oraz poprzez przekształcenie swojego zawodu w pasję promują i upowszechniają Włochy poza granicami swojej ojczyzny, stając się swego rodzaju jej ambasadorami.
Śródziemnomorskie mule z białym winem to sprawdzony przepis na olśnienie gości podczas karnawałowego wieczoru.
To mój ulubiony czas w roku, te kilka tygodni poprzedzających wigilijny wieczór. Na ulicach pojawia coraz więcej świątecznych ozdób i iluminacji. W sklepach, na półkach coraz więcej słodyczy w czerwonych sreberkach i niekończące się „christmas songi”. I ja to kocham!
Z pasji rodzą się śmiałe projekty. Dlatego pierwszy raz w Poznaniu odbyło się spotkanie w gronie czterech charakternych i piekielnie zdolnych mężczyzn, którzy razem uraczyli Gości Restauracji F…ing Delicious swoimi jesiennymi kreacjami, zestawionymi z szampanami z winnicy JEAN MICHEL.
Comfort Food czy concious eating? Wege, a może flexi? Rezygnacja z nabiału, limitowanie spożycia mięsa, a może spożywanie tylko produktów lokalnych? Okazuje się, że w dzisiejszym świecie wyjście do restauracji naznaczone jest trendami, które wpływają na naszą dietę. A do tego są smaczne i zdrowe! O tym jak zmienił się świat kulinariów po pandemii opowiada Magdalena Eliasz dyrektor zarządzająca Sheraton Poznań Hotel.