Forno Italia to nie tylko restauracja przy ul. Kościelnej 12/14 i ul. Śródka 3/2 w Poznaniu, to również miejsce, gdzie prowadzone są profesjonalne szkolenia oraz warsztaty dla amatorów pizzy – PIZZA LOVERS. Forno Italia reprezentuje na polskim rynku włoską organizację kulinarną i jednocześnie szkołę znaną na całym świecie – SCUOLA ITALIANA PIZZAIOLI. Warto odwiedzić to miejsce, jedyne takie na kulinarnej mapie Poznania, wyjątkowe w smaki i aromaty, będące zarówno rozkoszą dla podniebienia, jak i nową perspektywą rozwoju. Forno Italia edukuje, otwierając przed uczniami kolejne drzwi i dając im szerokie możliwości.
W stylowych wnętrzach, gdzie czuć zapach pizzy, energię i pomysłowość zespołu, od 2015 roku prowadzone są profesjonalne szkolenia z przygotowywania i wypieku pizzy. Oczywiście, w najlepszych profesjonalnych piecach Refrattari Valoriani i Marana Forni. Dwa lata później, bo w 2017 roku, wystartowały warsztaty dla smakoszy amatorów, którzy pragną swoją wirtuozerią zaskoczyć najbliższych. Dobra pizza to sztuka, to fach w rękach, mistrzostwo precyzji, długofalowa nauka i wielogodzinne poświęcenie – doskonale o tym wie Bartosz Mazur, który w 2017 roku uzyskał oficjalny Certyfikat Pizzaiolo (CORSO BASE), a od 2022 roku jest już Certyfikowanym Master Istruttore.
CZYM JEST SZKOLENIE PROFESJONALNE? – cos’è la formazione professionale?
Niczym innym jak nabyciem wiedzy w temacie PIZZA. Dedykowane jest przede wszystkim osobom, które chcą otworzyć swój biznes, profesjonalistom, właścicielom restauracji, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę, niezbędną do osiągnięcia sukcesu w gastronomii w tej dziedzinie. Szkolenie trwa pięć dni, składa się z części teoretycznej i praktycznej.
Podczas zajęć teoretycznych uczniowie poznają rodzaje ziaren, odmiany mąki i uczą się dokonywać bezbłędnego wyboru, aby osiągnąć najlepszy efekt. Później uwaga skupiona jest na drożdżach, wyrastaniu i dojrzewaniu ciasta, dodatkach do pizzy i na końcu na prawidłowym wypiekaniu, odpowiednim czasie i temperaturze w piecu. Jest to jedno z nielicznych, tak profesjonalnych szkoleń oferowanych w Polsce, które gwarantuje powtarzalność ciasta i wciąż ten sam idealny smak. Uczniowie otrzymują podręcznik zawierający materiał niezbędny do zrozumienia idei tworzenia pizzy. Cały program przygotowuje w pełni do pracy w tym biznesie.
Natomiast część praktyczna to nic innego jak stworzenie od podstaw ciasta, z wykorzystaniem wcześniej zdobytej wiedzy teoretycznej i niezliczona ilość prób zrobienia perfekcyjnej włoskiej pizzy, w piecu opalanym drewnem firmy Forni Valoriani. Po ukończeniu zajęć teoretycznych i praktycznych kursanci przystępują do egzaminów, które kończą się otrzymaniem certyfikatu kursu profesjonalnego – CORSO BASE.
SCUOLA ITALIANA PIZZAIOLI, którą Forno Italia reprezentuje, została założona w 1988 roku w Caorle, niedaleko Wenecji. Obecnie siedziba szkoły mieści się w małej miejscowości niedaleko Parmy – Collecchio. Jej instruktorzy przeprowadzili blisko 3,5 tys. kursów profesjonalnych, kształcąc 13,5 tys. kursantów. Scuola Italiana Pizzaioli jest rozpoznawalna na prawie wszystkich kontynentach.
Certyfikowani Master Istruttore szkolą m.in. w następujących państwach: Polska, Japonia, Hiszpania, Argentyna, Brazylia, Francja, Australia oraz USA.

WARSZTATY DLA AMATORÓW – laboratori per amatori
Popołudniowe warsztaty wypieku włoskiej pizzy w Forno Italia dedykowane są tym wszystkim, którzy chcą pod czujnym okiem mistrza zgłębić tajniki receptury, przygotowania i wypieku włoskiego ciasta, a swoimi umiejętnościami podzielić się z rodziną i przyjaciółmi przy wspólnym stole. Tu można nauczyć się jak rozkręcać ciasto bez użycia wałka, jak je zrobić od podstaw, a następnie jak je upiec w piecu opalanym drewnem.
Warsztaty dla amatorów to również świetna alternatywa na kreatywne spotkania integracyjne, po których wychodzimy z nowym talentem i wielką satysfakcją.

JAK ZACZĘŁY SIĘ WARSZTATY? – come è iniziato il laboratorio?
Z potrzeby klientów i gości Forno Italia, którzy szukali odpowiedzi na nurtujące ich pytanie, jak zrobić dobrą pizzę w warunkach domowych?
Zespół Forno Italia wyszedł wówczas naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom wielu zainteresowanych osób i zorganizował w 2017 roku pierwsze amatorskie warsztaty. Zostały one odebrane bardzo pozytywnie, dzięki temu oferta warsztatów na stałe zagościła w harmonogramie restauracji. Z upływem czasu działania te odbiły się szerokim echem w kraju. Stały się na tyle doceniane, że obecnie do ich uczestnictwa zgłaszają się osoby z całej Polski.
Dodatkowo w restauracji odbywają się zajęcia dla szkół oraz urodziny dla dzieci w formie warsztatu z wypiekania pizzy.

Nieustanny rozwój – sviluppo continuo
Forno Italia uczy innych, ale nie spoczywa na laurach. Jej przedstawiciele wciąż zdobywają wiedzę i nieustannie się kształcą dzięki bezpośrednim kontaktom. Między innymi podczas Mistrzostw Świata Pizzy w Parmie (Campionato Mondiale della Pizza). Doskonalenie umiejętności i poznawanie nowych zagadnień, otwarty umysł i perfekcyjny zmysł smaku – to podstawa w tym zawodzie, a także gwarancja pomyślnej przyszłości.
www.fornoitalia.pl
