Otwórz się na smaki z najwykwintniejszych restauracji – śródziemnomorskie mule z białym winem to sprawdzony przepis na olśnienie gości podczas karnawałowego wieczoru. Dzięki wskazówkom Dimy, szefa kuchni OT.Wartej, ich przygotowanie jest proste jak budowa małża. Pst! Małże to uznawany od wieków afrodyzjak. Podgrzej atmosferę, serwując je podczas walentynkowej kolacji z drugą połówką.
Przepis na mule z białym winem
- 1 kg czarnych muli
- 3 ząbki czosnku
- połówka papryczki chili bez pestek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 80 g masła
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i w razie potrzeby sól

Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy rozdrobniony czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili.
- Dodajemy świeże, wypłukane z piasku mule i smażymy jeszcze 5 minut, po czym wlewamy białe wino i dusimy 5-7 minut, aż małże się otworzą.
- W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsamy patelnią, aby małże równomiernie się gotowały. Mule, które się nie otworzyły, wyrzucamy.
- Kiedy wino delikatnie się zredukuje, dorzucamy zimne masło i na wyłączonym ogniu mieszamy sos do konsystencji emulsji.
- Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę.
- Serwujemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
