Michał Korkosz, autor bloga rozkoszny.pl i bestsellerowych książek kucharskich, Grzegorz Łapanowski, kucharz znany z programów „Top Chef” i „Jedzenie ma Znaczenie” oraz Jagna Niedzielska, bohaterka „Azja Express” i promotorka gotowanie bez resztek, będą jednymi z gości Parapetówki Food Hallu Stary Browar, która odbędzie się w czwartek, 27 lutego 2025 roku. Rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi influencerami poprowadzi Orson Hejnowicz. Podczas wydarzenia będzie można za darmo spróbować dań z lokali działających w nowej strefie gastronomicznej w Starym Browarze. Wstęp na Parapetówkę jest bezpłatny.
Food Hall Stary Browar to nowy punkt na kulinarnej mapie Poznania. W strefie w Pasażu na poziomie +2 pod jednym dachem działają lokale specjalizujące się w kuchniach z różnych zakątków świata. Podczas oficjalnego otwarcia Food Hallu 27 lutego będzie można wziąć udział w bezpłatnej degustacji dań z foodhallowych knajpek i posłuchać „Rozmów przy stole” z zaproszonymi gośćmi – kucharzami i influencerami. Panele dyskusyjne poprowadzi Orson Hejnowicz, poznański szef kuchni, restaurator i założyciel Pop2Up – lokalu w Food Hallu, w którym w każdy weekend gotuje inny twórca.
Historie kuchenne
Uczestnikami panelu Chef’s Table będą znani kucharze. Grzegorz Łapanowski zdobył popularność jako prowadzący i juror w polskiej edycji „Top Chef”. W programie „Jedzenie ma znaczenie” dzieli się wiedzą na temat świadomego jedzenia, prowadzi także fundację Szkoła na Widelcu, działającą na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Teo Vafidis był uczestnikiem kultowego telewizyjnego show „Europa da się lubić”. Zaraził Polaków miłością do greckiej kuchni, jest założycielem kilku restauracji. Wspólnie z synami stworzył koncept Pita Bros, działający m.in. w Food Hallu Stary Browar. Trzecim gościem tego panelu będzie Artur Skotarczyk – head chef i współtwórca restauracji Muga, zdobywca pierwszej w Poznaniu gwiazdki Michelin. – Ludzie związani z gastronomią to kopalnia anegdot – mówi Orson Hejnowicz, szef kuchni i gospodarz Parapetówki w Food Hallu. – Dobrym przykładem tego jest nowy podcast „Stary Browar od kuchni”, w którym rozmawiam z kucharzami i restauratorami o ich zawodowej drodze, ulubionym jedzeniu i przepisach. Każdy z gości Parapetówki Food Hallu mógłby być bohaterem lub bohaterką serialu – postawię ich w ogniu jedzeniowych pytań, żebyście mogli z pierwszej ręki poznać ich historie – zapowiada Hejnowicz.

Influencerzy od jedzenia
Druga dyskusja będzie dotyczyć podróży i odkrywania nowych smaków. W rozmowie weźmie udział Meg Szumska, podróżniczka, pisarka i autorka instagramowego profilu @travels_with_szumeg, oraz Dominik Bloch – twórca @poznannawidelcu, jednego z najpopularniejszych kanałów w mediach społecznościowych na temat poznańskiej sceny gastronomicznej. Kolejna z rozmów podczas foodhallowej Parapetówki dotknie tematów zdrowego jedzenia i gotowania w duchu „zero waste”. Swoją wiedzą podzieli się z publicznością Jagna Niedzielska, influencerka, bohaterka programu „Azja Express” i gospodyni serii „Sprytne pomysły Jagny” w TVN STYLE i TVN7, w której podpowiada, jak sprytniej i oszczędniej zarządzać kuchennymi obowiązkami. Drugą uczestniczką panelu będzie dietetyczka Martyna Żmuda-Trzebiatowska. Jej instagramowy profil Zdrowostki z poradami dotyczącymi świadomego jedzenia, codziennych zakupów i czytania etykiet produktów spożywczych śledzi ponad 200 tysięcy osób.

Parapetówka z Rozkosznym
Kiedy przed Gwiazdką i Wielkanocą ze sklepów znikają zapasy serków Philadelphia, oznacza to jedno: cała Polska piecze sernik baskijski z przepisu Rozkosznego. Michał Korkosz podbił serca i podniebienia fanów daniami łączącymi finezję smaku i prostotę wykonania. Przepisy publikuje na blogu rozkoszny.pl i na Instagramie (obserwowanym przez blisko 720 tysięcy osób). Jego książki kucharskie stały się bestsellerami, a amerykańskie wydanie „Nowych Rozkosznych” zdobyło prestiżowe wyróżnienie Foreword Indies. Korkosz wystąpi podczas eventu w Food Hallu Stary Browar jako gość „Rozmów przy stole”. Spotkanie z blogerem poprowadzi Orson Hejnowicz i Natalia Kmieciak, autorka kulinarno-podróżniczego profilu na Instagramie Smaki Warte Poznania.

Kulinarna Parapetówka w Food Hallu Stary Browar rozpocznie się o godz. 16:30. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. – Zapraszamy wszystkich miłośników dobrego jedzenia do spotkania w nieformalnej przestrzeni Food Hallu, próbowania specjałów z naszych restauracji i wsłuchania się w fascynujące historie gości – w końcu spotkania przy stole smakują najlepiej! – zachęca Joanna Tupalska ze Starego Browaru.
Parapetówka Food Hallu Stary Browar
czwartek: 27 lutego 2025 r.
start: 16:30
lokalizacja: Stary Browar, Pasaż +2
wstęp wolny
Program:
- darmowe degustacje
- Rozmowy przy stole / prowadzący: Orson Hejnowicz
- Chef’s Table: Grzegorz Łapanowski, Teo Vafidis, Artur Skotarczyk
- Podróże w smakach: Meg Szumska @travels_with_szumeg, Dominik Bloch @poznannawidelcu
- Zdrowo i bez resztek: Jagna Niedzielska & Martyna Żmuda-Trzebiatowska @zdrowostki
- POV: Kuchnia polska: Michał Korkosz “Rozkoszny” w rozmowie z Orsonem Hejnowiczem i Natalią Kmieciak @smakiwartepoznania
- DJ SET Nat cool
Strona wydarzenia na Facebooku: https://fb.me/e/6FUCId0d4
Strona Food Hallu: https://foodhallstarybrowar.com/

O Food Hallu Stary Browar
Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata.
Spotkaniom przy stole w designerskich wnętrzach Food Hallu towarzyszą koncerty, dj sety, rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne. To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Food Hall Stary Browar jest jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości.
Food Hall Stary Browar – koncepty:
Świt – bar kawowy
Zmierzch – cocktail bar
Pita Bros – grecki street food
Maczane – oryginalne frytki belgijskie
Silk & Spicy – kuchnia tajska i Asian fusion
SmashUp – smash burgery
Kim Chi Ken – smażone kurczaki w stylu koreańskim
Kura Warzyw – Gemüse Kebap
Pop2Up – pop-up Orsona: jedna kuchnia, wielu twórców