W Mikołajki otwarcie Food Hallu Stary Browar!

Food-Hall-Stary-Browa

W piątek 6 grudnia, w samo południe, otworzy się Food Hall Stary Browar. Nowa kulinarna przestrzeń w centrum Poznania będzie miejscem dedykowanym różnorodnym kuchniom inspirowanym street foodem z Azji, USA, Grecji i innych zakątków świata. W weekend otwarcia gościem specjalnym Food Hallu będzie Orson Hejnowicz, który będzie serwować autorskie dania zza lady Pop2Up. Dla gości nowej strefy przygotowano też wydarzenia muzyczne.

W Food Hallu Stary Browar goście będą mieli okazję w jednym miejscu próbować różnorodnych kuchni: greckiej pity z mięsem lub dodatkami wege, tajskich specjałów, smash burgerów z rozgniecionego, dobrze wysmażonego mięsa, belgijskich frytek z domowymi sosami i wielu innych dań inspirowanych kuchniami świata. Będą tu działać także dwa bary. Strefa będzie działać przez cały tydzień, także w niedziele niehandlowe. – Tworząc to miejsce inspirowaliśmy się najlepszymi food marketami w Europie – mówi Magdalena Kowalak, Prezes Spółki Zarządzającej Starym Browarem. – Ofertę Food Hallu współtworzą niezależni restauratorzy i niszowe sieci, dla części z nich będzie to debiut na poznańskiej scenie kulinarnej. Różnorodność kuchni to dla gości okazja, żeby próbować nowych smaków i dzielić się jedzeniem podczas spotkań w większym gronie – w końcu Food Hall to też miejsce spotkań i centrum towarzyskie – podkreśla Kowalak. W najbliższy weekend będzie można tu skosztować autorskich dań Orsona Hejnowicza – gościa specjalnego otwarcia Food Hallu Stary Browar. 

Food-Hall-Stary-Browa

Comfort food i street art

Orson Hejnowicz to barwna postać polskiej gastronomii – szef kuchni z „gwiazdkowym” CV, osobowość telewizyjna, seryjny restaurator. Chętnie inicjuje i prowadzi eventowe projekty kulinarne, w formie tematycznych pop-upów lub gościnnych sesji gotowania. Od 6 do 8 grudnia w nowym Food Hallu Hejnowicz będzie serwował autorskie menu pod szyldem Pop2Up. – To będzie polska kuchnia w stylu neo-bistro, komfortowa i pyszna – zapowiada Hejnowicz. – Poczęstuję was devolajem po poznańsku – zdradza. Szef do współpracy przy urządzeniu foodhallowego lokalu zaprosił zaprzyjaźnionych artystów z Poznania: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego. W kolejne weekendy za sterami Pop2Up staną kolejni gościnni szefowie.

Food-Hall-Stary-Browa

Jak kuchnia w domu

Spotkaniom przy stole w Food Hallu Stary Browar w każdy weekend będzie towarzyszyła muzyka. W mikołajkowe popołudnie i wieczór z selekcją oldschoolowego hip-hopu i R&B wystąpi DJ Strugi. W sobotę 7 grudnia designerskie wnętrza Food Hallu w Pasażu wypełni jazz na żywo. – Będziemy tu organizować nie tylko koncerty i dj sety, ale także rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne – mówi Joanna Tupalska, Dyrektor Marketingu Starego Browaru. – To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Mówimy, że nasz Food Hall będzie jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości – podsumowuje. 

Food Hall Stary Browar 

Mikołajkowy weekend otwarcia 6-8.12

  • 6 grudnia (piątek), godz. 12:00 – otwarcie Food Hallu
  • 6-8 grudnia – Pop2Up z gościnnym menu szefa Orsona Hejnowicza
  • 6 grudnia, godz. 16:00-21:00 – Beats & Bites x DJ Strugi
  • 7 grudnia (sobota), godz. 16:00-21:00 – Live Jazz

Lokalizacja: Stary Browar, Pasaż +2

Strona wydarzenia na Facebooku: https://fb.me/e/1HpmTPedP

Food-Hall-Stary-Browa

O Food Hallu Stary Browar

Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata. 

Food-Hall-Stary-Browa

Food Hall zlokalizowany jest w Pasażu na poziomie +2. Ważnym składnikiem experience’u gości nowej strefy jest wyjątkowa architektura projektu prestiżowego studia mode:lina™. Przestrzenie wspólne zorganizowano tak, aby w Food Hallu komfortowo czuły się zarówno duże grupy przyjaciół czy całe rodziny, jak i pary czy osoby jedzące w pojedynkę. Inspiracją dla designu wnętrz był park Starego Browaru – stąd ważna rola zieleni w projekcie („zielone ściany”) i naturalne materiały.

Food Hall Stary Browar będzie działał codziennie, od poniedziałku do niedzieli, w godz. 12:00-21:00, a w soboty od 12:00 do 22:00.

Szczegóły: foodhallstarybrowar.com

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

Food-Hall-Stary-Browa
REKLAMA
REKLAMA

Wawrzyny Pracy Organicznej 2024

Artykuł przeczytasz w: 2 min.
Wawrzyny pracy organicznej


13 listopada br. w Bazarze Poznańskim odbyła się uroczysta Gala XIII Dni Pracy Organicznej, tradycyjnie organizowana przez Unię Wielkopolan i jej prezydenta Pawła Leszka Klepkę. W tym roku dodatkowo wzbogacona patronem hrabiego Władysława Zamoyskiego.

Tekst: Magdalena Ciesielska | Zdjęcia: Materiały prasowe Unii Wielkopolan

Zmienność czasów i upływ lat nie zmieniają jednak postaw społecznych, co napawa dumą i przynosi ogromną satysfakcję. Dlatego też współcześni wielkopolscy organicznicy otrzymali podczas tegorocznej Gali najwyższe wyróżnienia.

Wawrzyn Honorowy – prof. dr hab. Marian Gorynia, były rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Wawrzyn im. E. Sczanieckiej – Krystyna Chowańska, była prezes Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Koninie
Wawrzyn Kultura – dr Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w Szreniawie, które w tym roku obchodziło jubileusz 60-lecia
Wawrzyn Edukacja – dr Marek Rezler, znany historyk wojskowości, dziejów Polski i Wielkopolski
Wawrzyn Praca na Rzecz Wspólnot Lokalnych – prof. dr hab. Krzysztof Hajder z Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu, znany m.in. z organizacji koncertów charytatywnych
Wawrzyn Partnerska Formuła Budowania Gospodarki – dr hab. Dariusz Grzybek, prof. UJ, prezes Fundacji Zakłady Kórnickie, prowadzącej działalność społeczną i gospodarczą

Podczas uroczystości medalem „Wolna – Organiczna – Wielka” został uhonorowany starosta poznański, Jan Grabkowski, „za uosabianie oraz krzewienie najlepszych wzorców pracy organicznej”, a odznaczenie „za zasługi dla województwa wielkopolskiego” z rąk przewodniczącej Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Tatiany Sokołowskiej, odebrał wójt gminy Suchy Las, Grzegorz Wojtera.
– Podtrzymujemy tradycję i krzewimy hasła pracy organicznej, pamiętając o dorobku naszych przodków i o znaczeniu fundamentów współczesnej gospodarki w Wielkopolsce. Wręczenie Wawrzynów to zwieńczenie Dni Pracy Organicznej – tłumaczył Paweł Leszek Klepka, prezydent Unii Wielkopolan.

Magda Ciesielska

Magdalena Ciesielska

redaktor prowadząca
REKLAMA
REKLAMA
Wawrzyny pracy organicznej
REKLAMA
REKLAMA