Wielkimi krokami zbliża się największa impreza kolarska w Polsce. Jubileuszowa, 80. edycja Tour de Pologne 2023 wystartuje 29 lipca z Poznania, a kolarze ze swoimi ekipami już docierają do miast położonych blisko trasy wyścigu m.in. do Tarnowa Podgórnego, które w dniach od 27 do 30 lipca będzie gościło zawodników i ich zespoły.
Jubileuszowa, 80. edycja Tour de Pologne rozpocznie się 29 lipca w Poznaniu, a zakończy 4 sierpnia na krakowskich Błoniach. Zmagania najlepszych kolarzy będą śledzić z zapartym tchem kibice – zarówno na trasie wyścigu, jak i przed telewizorami. Wśród uczestników wystąpią czołowi kolarze z całego świata z Michałem Kwiatkowskim i Rafałem Majką na czele.
Ostatnie przygotowania do Tour de Pologne
Organizatorzy jednej z najbardziej prestiżowych międzynarodowych imprez kolarskich dopinają już szczegóły, a do Poznania i okolicznych miejscowości zjeżdżają się ekipy sportowe. Zanim jednak dojdzie do startu wyścigu, uczestnicy wraz ze swoimi zespołami przygotowują się do rywalizacji i odpoczywają w komfortowych warunkach. Od 27 do 30 lipca cztery ekipy kolarskie spędzają czas w Hotelu 500 w Tarnowie Podgórnym pod Poznaniem.
– Cieszymy się, że kolarze biorący udział w Tour de Pologne spędzą czas w naszym hotelu i nabiorą sił przed najważniejszym wyścigiem kolarskim w Polsce. Pobyt zawodników i ich zespołów to ogromne wyróżnienie dla naszego hotelu – mówi Anna Operacz, Dyrektor Hotelu 500 w Tarnowie Podgórnym.
W piątek 6 grudnia, w samo południe, otworzy się Food Hall Stary Browar. Nowa kulinarna przestrzeń w centrum Poznania będzie miejscem dedykowanym różnorodnym kuchniom inspirowanym street foodem z Azji, USA, Grecji i innych zakątków świata. W weekend otwarcia gościem specjalnym Food Hallu będzie Orson Hejnowicz, który będzie serwować autorskie dania zza lady Pop2Up. Dla gości nowej strefy przygotowano też wydarzenia muzyczne.
W Food Hallu Stary Browar goście będą mieli okazję w jednym miejscu próbować różnorodnych kuchni: greckiej pity z mięsem lub dodatkami wege, tajskich specjałów, smash burgerów z rozgniecionego, dobrze wysmażonego mięsa, belgijskich frytek z domowymi sosami i wielu innych dań inspirowanych kuchniami świata. Będą tu działać także dwa bary. Strefa będzie działać przez cały tydzień, także w niedziele niehandlowe. – Tworząc to miejsce inspirowaliśmy się najlepszymi food marketami w Europie – mówi Magdalena Kowalak, Prezes Spółki Zarządzającej Starym Browarem. – Ofertę Food Hallu współtworzą niezależni restauratorzy i niszowe sieci, dla części z nich będzie to debiut na poznańskiej scenie kulinarnej. Różnorodność kuchni to dla gości okazja, żeby próbować nowych smaków i dzielić się jedzeniem podczas spotkań w większym gronie – w końcu Food Hall to też miejsce spotkań i centrum towarzyskie – podkreśla Kowalak. W najbliższy weekend będzie można tu skosztować autorskich dań Orsona Hejnowicza – gościa specjalnego otwarcia Food Hallu Stary Browar.
Comfort food i street art
Orson Hejnowicz to barwna postać polskiej gastronomii – szef kuchni z „gwiazdkowym” CV, osobowość telewizyjna, seryjny restaurator. Chętnie inicjuje i prowadzi eventowe projekty kulinarne, w formie tematycznych pop-upów lub gościnnych sesji gotowania. Od 6 do 8 grudnia w nowym Food Hallu Hejnowicz będzie serwował autorskie menu pod szyldem Pop2Up. – To będzie polska kuchnia w stylu neo-bistro, komfortowa i pyszna – zapowiada Hejnowicz. – Poczęstuję was devolajem po poznańsku – zdradza. Szef do współpracy przy urządzeniu foodhallowego lokalu zaprosił zaprzyjaźnionych artystów z Poznania: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego. W kolejne weekendy za sterami Pop2Up staną kolejni gościnni szefowie.
Jak kuchnia w domu
Spotkaniom przy stole w Food Hallu Stary Browar w każdy weekend będzie towarzyszyła muzyka. W mikołajkowe popołudnie i wieczór z selekcją oldschoolowego hip-hopu i R&B wystąpi DJ Strugi. W sobotę 7 grudnia designerskie wnętrza Food Hallu w Pasażu wypełni jazz na żywo. – Będziemy tu organizować nie tylko koncerty i dj sety, ale także rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne – mówi Joanna Tupalska, Dyrektor Marketingu Starego Browaru. – To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Mówimy, że nasz Food Hall będzie jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości – podsumowuje.
Food Hall Stary Browar
Mikołajkowy weekend otwarcia 6-8.12
6 grudnia (piątek), godz. 12:00 – otwarcie Food Hallu
6-8 grudnia – Pop2Up z gościnnym menu szefa Orsona Hejnowicza
6 grudnia, godz. 16:00-21:00 – Beats & Bites x DJ Strugi
Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata.
Food Hall zlokalizowany jest w Pasażu na poziomie +2. Ważnym składnikiem experience’u gości nowej strefy jest wyjątkowa architektura projektu prestiżowego studia mode:lina™. Przestrzenie wspólne zorganizowano tak, aby w Food Hallu komfortowo czuły się zarówno duże grupy przyjaciół czy całe rodziny, jak i pary czy osoby jedzące w pojedynkę. Inspiracją dla designu wnętrz był park Starego Browaru – stąd ważna rola zieleni w projekcie („zielone ściany”) i naturalne materiały.
Food Hall Stary Browar będzie działał codziennie, od poniedziałku do niedzieli, w godz. 12:00-21:00, a w soboty od 12:00 do 22:00.