Aby żyć w wolnej, demokratycznej Polsce, abyśmy pozostali częścią Wspólnoty Europejskiej, aby w szkołach zapanowała rzetelna edukacja seksualna. To tylko niektóre powody, które wskazali autorzy i współautorzy Poznańskiego prestiżu, tym samy włączając się w akcję „Idź na wybory! Głosowanie jest prestiżowe”
Do naszej akcji zaprosiliśmy autorów i współautorów, redaktorów, fotografów – osoby, które na codzień współtworzą Poznański prestiż. Każda z nich ma swój powód, aby wziąć udział w zbliżających się wyborach parlamentarnych. Historycznie najwyższa frekwencja wyborcza miała miejsce w 1989 roku i wyniosła 62,7 proc. Najbliżej wyrównania tego wyniku były wybory w 2019 roku, kiedy frekwencja wyniosła 61,74 proc. Badania pokazują, że Polacy a przede wszystkim Polki niestety nie korzystają z tego najważniejszego prawa demokracji jakim jest prawo wyborcze, pozostawiając ten wybór innym. Raport Fundacji Batorego pokazuje, że udział w wyborach zadeklarowało 52 proc. kobiet w wieku 18–45 lat i 66 proc. kobiet powyżej 45 lat. Dla porównania, mężczyźni w analogicznych grupach stanowili 58 proc. i 76 proc. badanych.
A dlaczego warto głosować? Przede wszystkim, aby mieć wpływ na Polskę. Na otoczenie, w który wszyscy żyjemy, na to w jakich szkołach uczą się nasze dzieci i jaką pomoc otrzymujemy ze strony służby zdrowia. To także czas rozliczenia z obietnic obecnych rządów i jeśli chcemy potem narzekać – nie możemy nie iść. Nie dajcie sobie wmówić, że Wasz głos nie ma znaczenia, lub, że nie macie na kogo głosować. W nadchodzących wyborach ważą się losy przyszłości naszego kraju. I choć brzmi to nieco patetycznie, dziś nikt komu bliskie są wartości demokratyczne nie powinien zostać w domu. Idźcie na wybory! Głosowanie jest prestiżowe!
W piątek 6 grudnia, w samo południe, otworzy się Food Hall Stary Browar. Nowa kulinarna przestrzeń w centrum Poznania będzie miejscem dedykowanym różnorodnym kuchniom inspirowanym street foodem z Azji, USA, Grecji i innych zakątków świata. W weekend otwarcia gościem specjalnym Food Hallu będzie Orson Hejnowicz, który będzie serwować autorskie dania zza lady Pop2Up. Dla gości nowej strefy przygotowano też wydarzenia muzyczne.
W Food Hallu Stary Browar goście będą mieli okazję w jednym miejscu próbować różnorodnych kuchni: greckiej pity z mięsem lub dodatkami wege, tajskich specjałów, smash burgerów z rozgniecionego, dobrze wysmażonego mięsa, belgijskich frytek z domowymi sosami i wielu innych dań inspirowanych kuchniami świata. Będą tu działać także dwa bary. Strefa będzie działać przez cały tydzień, także w niedziele niehandlowe. – Tworząc to miejsce inspirowaliśmy się najlepszymi food marketami w Europie – mówi Magdalena Kowalak, Prezes Spółki Zarządzającej Starym Browarem. – Ofertę Food Hallu współtworzą niezależni restauratorzy i niszowe sieci, dla części z nich będzie to debiut na poznańskiej scenie kulinarnej. Różnorodność kuchni to dla gości okazja, żeby próbować nowych smaków i dzielić się jedzeniem podczas spotkań w większym gronie – w końcu Food Hall to też miejsce spotkań i centrum towarzyskie – podkreśla Kowalak. W najbliższy weekend będzie można tu skosztować autorskich dań Orsona Hejnowicza – gościa specjalnego otwarcia Food Hallu Stary Browar.
Comfort food i street art
Orson Hejnowicz to barwna postać polskiej gastronomii – szef kuchni z „gwiazdkowym” CV, osobowość telewizyjna, seryjny restaurator. Chętnie inicjuje i prowadzi eventowe projekty kulinarne, w formie tematycznych pop-upów lub gościnnych sesji gotowania. Od 6 do 8 grudnia w nowym Food Hallu Hejnowicz będzie serwował autorskie menu pod szyldem Pop2Up. – To będzie polska kuchnia w stylu neo-bistro, komfortowa i pyszna – zapowiada Hejnowicz. – Poczęstuję was devolajem po poznańsku – zdradza. Szef do współpracy przy urządzeniu foodhallowego lokalu zaprosił zaprzyjaźnionych artystów z Poznania: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego. W kolejne weekendy za sterami Pop2Up staną kolejni gościnni szefowie.
Jak kuchnia w domu
Spotkaniom przy stole w Food Hallu Stary Browar w każdy weekend będzie towarzyszyła muzyka. W mikołajkowe popołudnie i wieczór z selekcją oldschoolowego hip-hopu i R&B wystąpi DJ Strugi. W sobotę 7 grudnia designerskie wnętrza Food Hallu w Pasażu wypełni jazz na żywo. – Będziemy tu organizować nie tylko koncerty i dj sety, ale także rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne – mówi Joanna Tupalska, Dyrektor Marketingu Starego Browaru. – To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Mówimy, że nasz Food Hall będzie jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości – podsumowuje.
Food Hall Stary Browar
Mikołajkowy weekend otwarcia 6-8.12
6 grudnia (piątek), godz. 12:00 – otwarcie Food Hallu
6-8 grudnia – Pop2Up z gościnnym menu szefa Orsona Hejnowicza
6 grudnia, godz. 16:00-21:00 – Beats & Bites x DJ Strugi
Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata.
Food Hall zlokalizowany jest w Pasażu na poziomie +2. Ważnym składnikiem experience’u gości nowej strefy jest wyjątkowa architektura projektu prestiżowego studia mode:lina™. Przestrzenie wspólne zorganizowano tak, aby w Food Hallu komfortowo czuły się zarówno duże grupy przyjaciół czy całe rodziny, jak i pary czy osoby jedzące w pojedynkę. Inspiracją dla designu wnętrz był park Starego Browaru – stąd ważna rola zieleni w projekcie („zielone ściany”) i naturalne materiały.
Food Hall Stary Browar będzie działał codziennie, od poniedziałku do niedzieli, w godz. 12:00-21:00, a w soboty od 12:00 do 22:00.