Gwiazdkowi szefowie kuchni gotują w Food Hallu Stary Browar

Trochę fine dining, trochę street food – w nowym Food Hallu w Starym Browarze działa nietypowy lokal gastronomiczny – Pop2Up. W każdy weekend za kuchennymi sterami staje tu inny twórca. Pomysłodawcą projektu jest Orson Hejnowicz, charyzmatyczny kucharz i restaurator. W lutym i w marcu w Pop2Up będzie można zjeść dania stworzone przez szefów związanych z gwiazdkowymi restauracjami, m.in. Tomasza Tracza i Artura Skotarczyka.

Orson Hejnowicz to enfant terrible polskiej gastronomii. W jego CV można znaleźć prestiżowe restauracje z gwiazdkami Michelin, ale Hejnowicz swoją kreatywność najpełniej realizuje w eksperymentalnych formatach i nieoczywistych kontekstach. Poznańscy smakosze z sentymentem wspominają jego jeżycką knajpę Wolność Neobistro. „Stworzyłem to miejsce, by wyjść z marazmu codzienności” – mówi Orson Hejnowicz. „Wymyśliłem koncept, który w luźnej przestrzeni przywita cię ciekawym jedzeniem, produktem bądź historią prezentowaną przez naszych gości” – tłumaczy. Hejnowicz pod szyldem Pop2Up wniósł do browarowego Food Hallu te same idee, którymi podbił podniebienia i serca gości bistro przy Wawrzyniaka: „świadomość, że kuchnia jest wiecznie żywym organizmem” oraz otwartość na jedzenie i gotowanie „bez reguł, bez ograniczeń, bez stałego menu, bez konwenansów”. Niepokornego ducha Pop2Up wyraża street-artowa aranżacja lokalu stworzona przez zaprzyjaźnionych z Orsonem poznańskich artystów: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego. 

20250104 Orson Hejnowicz Pop2Up Food Hall Stary Browar fot. Marek Zakrzewski 2
Orson Hejnowicz

Luksusowy schabowy

W każdy weekend w lokalu w Starym Browarze można skosztować dań innego twórcy. Jakub Linka, założyciel studia kulinarnego Astrogastro, raczył gości m.in. swoim popisowym ceviche z tuńczyka w stylu Nikkei i autorskim daniem „Ale pyry” z wędzonym twarogiem. Kulinarny duet – Artem Melnyk i Michał Józwiak – podbił Stary Browar menu we włoskim stylu. Szef Piotr Bińczycki, który pracował m.in. w 3-gwiazdkowej restauracji Maaemo w Oslo i Heart by Amaro w Zakopanem, a dziś stoi na czele załogi Art Déco Restaurant w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój, do swobodnej przestrzeni Food Hallu wniósł powiew luksusu, serwując autorski żur i wykwintny schabowy w panko. Z kolei Mikołaj Przybysz, znany poznaniakom jako szef kuchni restauracji Posto, przygotował kartę dań inspirowanych tradycyjnymi smakami Wielkopolski. O kulinarne niespodzianki w Pop2Up dba też pomysłodawca projektu, Orson Hejnowicz. Podawał tu już swój „signature dish”, czyli de volaille z esencją kurczakową. Hejnowicz ponownie przejmie lokal w walentynkowy weekend.

20250118 Piotr Binczycki Pop2Up Food Hall Stary Browar fot. Marek Zakrzewski 4
Piotr Bińczycki

Kulinarne niespodzianki

Program Pop2Up na luty i marzec prezentuje się bardzo apetycznie. Od 31 stycznia do 2 lutego na zaproszenie Orsona w Food Hallu Stary Browar gotować będzie Tomasz Tracz. Przez lata pracował w restauracjach w Berlinie, Paryżu, Dubaju. Aż 8 lat zdobywał doświadczenie w Wielkiej Brytanii i Irlandii, w tym w gwiazdkowej restauracji The Ledbury*. W czasie, gdy był Head Chefem w Campagne Restaurant w Kilkenny, restauracja zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. W Polsce prowadził między innymi Krakowską Folgę i otwierał Zamek w Przegorzałach. W Poznaniu podzieli się z gośćmi pasją do trufli. Za ladą Pop2Up w lutym staną też Rafał Orłowicz, założyciel kultowej jeżyckiej knajpy Twoja Wina, oraz Ola Górecka, szefowa kuchni i wirtuozka deserów. 

20250124 Mikolaj Przybysz Pop2Up Food Hall Stary Browar fot. Marek Zakrzewski
Mikołaj Przybysz

Gwiazdy z gwiazdkami

Świętem dla wszystkich foodiesów będzie możliwość skosztowania w browarowym Food Hallu dań Artura Skotarczyka, Head Chefa i współtwórcy restauracji Muga, zdobywcy pierwszej w Poznaniu gwiazdki Michelin. Skotarczyk z sukcesem oswaja poznaniaków z fine diningiem, ale jest też otwarty na alternatywne projekty – jak współpraca ze streetfoodowym lokalem Kura Warzyw przy stworzeniu sezonowych kebabów. „Już widzę te kolejki ludzi, którzy bardzo chcieliby pójść do jego restauracji, ale ich po prostu na to nie stać, bądź nie lubią takiego klimatu” – mówi Orson Hejnowicz. „A w Pop2Up będą mogli swobodnie się przywitać, zamówić, patrzeć jak pracuje”. Artur Skotarczyk będzie gotował w Food Hallu Stary Browar w dniach 14-16 marca. 

20250124 Pop2Up Food Hall Stary Browar fot. Marek Zakrzewski

Przestrzeń Pop2Up będzie także tłem kulinarnych wideopodcastów „Stary Browar od kuchni”. Będzie to cykl rozmów Orsona Hejnowicza z gośćmi pop-upu i osobami związanymi z restauracjami w Starym Browarze. Podcasty ukażą się wkrótce na popularnych platformach streamingowych.

Pop2Up, Food Hall Stary Browar, Pasaż +2

piątek: 16:00-21:00

sobota: 12:00-22:00

niedziela: 12:00-20:00

Goście Pop2Up:

31 stycznia – 2 lutego – TOMASZ TRACZ Truffle & Butter

7-9 lutego NIESPODZIANKA

14-16 lutego ORSON HEJNOWICZ Kolory miłości

21-23 lutego RAFAŁ ORŁOWICZ / TWOJA WINA Azjatyckie wakacje

28 lutego – 2 marca OLA GÓRECKA Desery i nie tylko…

7-9 marca NIESPODZIANKA

14-16 marca ARTUR SKOTARCZYK

20241206 Food Hall Stary Browar fot. Jakub Wittchen 2

Food Hall Stary Browar

Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata. Spotkaniom przy stole w designerskich wnętrzach Food Hallu towarzyszą koncerty, dj sety, rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne. To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Food Hall Stary Browar jest jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości.

Więcej: foodhallstarybrowar.com

Poznański prestiż

REKLAMA
REKLAMA

Może cię zainteresować:

REKLAMA
REKLAMA

Nowy rok, nowe inspiracje, nowa energia. I 8. urodziny „Poznańskiego Prestiżu”! 

Artykuł przeczytasz w: 4 min.
Poznański prestiż styczen-luty 2025

Miniony rok zakończyliśmy wyjątkowo – świętując 8 lat istnienia naszego magazynu! Dziękujemy wszystkim, którzy przez ten czas byli z nami – naszym czytelnikom, autorom, partnerom i bohaterom wywiadów. To dzięki Wam możemy dostarczać inspirujących historii, wyjątkowych rozmów i tematów, które skłaniają do refleksji. Z nową energią wracamy po feriach i zaczynamy 2025 rok z numerem pełnym ciekawych treści!

Sherlock Holmes od dziecka tropił złoczyńców. Krzysztof Ast – wręcz przeciwnie. Choć dorastał, słuchając opowieści ojca, doświadczonego oficera policji, długo nie myślał o karierze detektywa. Aż pewnego dnia padła propozycja: „Załóżmy agencję”. I tak zaczęła się jego droga. Nie było pościgów ani dramatycznych konfrontacji. Były za to godziny obserwacji, analiza i przewidywanie kolejnych ruchów. Zawód detektywa okazał się bardziej szachami niż sensacyjnym thrillerem. Dziś, po 18 latach, Krzysztof Ast potrafi dostrzec szczegóły, które innym umykają i wie, że nawet najlepiej skrywana tajemnica w końcu wychodzi na jaw.

Krzysztof Ast prywatyny Detektyw Poznan
Krzysztof Ast zdj. EscargoFoto.pl

Jeśli jednak zamiast śledztw wolicie planować przyszłość w pełnym słońcu, mamy dla Was przegląd nieruchomości w Dubaju. Miasto pełne luksusu, innowacji i niezliczonych możliwości inwestycyjnych przyciąga coraz więcej Polaków. O tym, jak wygląda rynek nieruchomości w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, rozmawiamy z Danielem Nowakiem z Konsultacje-Dubaj, który dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem.

20210222 AdobeStock 431223875

A jeśli Dubaj wydaje się Wam zbyt daleko, to może warto spojrzeć w stronę Cypru? To wyspa słońca, atrakcyjnych warunków podatkowych i spokojnego życia. O tym, jak wygląda inwestowanie w nieruchomości na Cyprze i dlaczego coraz więcej osób decyduje się na ten kierunek, opowiadają ekspertki z Estinero – Hanna Radziwiłko i Małgorzata Szurko​.

Małgorzata Szurko, Hanna RAdziwiłko Estinero
Małgorzata Szurko, Hanna Radziwiłko – Estinero

Czy wiesz, że Twoje codzienne bankowe operacje mogą być możliwe dzięki oprogramowaniu stworzonemu w Poznaniu? DomData to firma, która od lat dostarcza innowacyjne rozwiązania technologiczne dla sektora finansowego, wspierając banki i instytucje w cyfrowej transformacji. Jak tworzy się systemy, które działają bezbłędnie każdego dnia? Jak wygląda zaplecze technologiczne bankowości, z którego korzystamy na co dzień? O tym wszystkim rozmawiamy z Radosławem Mączyńskim, prezesem zarządu DomData.

Radosław Mączyński DomData
Radosław Mączyński

A skoro luty, to nie mogło zabraknąć tematu miłości! Tym razem nie szukamy najlepszych restauracji na romantyczną kolację, lecz zagłębiamy się w opowieści o miłości, które zapisały się w historii Poznania. Jakie romanse rozgrywały się na tle poznańskich ulic i kamienic? Które związki przetrwały próbę czasu, a które stały się legendą? Prześledziliśmy niezwykłe historie miłosne, które pokazują, że uczucie nie zna granic – ani tych czasowych, ani społecznych.

AdobeStock 969396363

Poznański Food Hall w Starym Browarze, to przestrzeń, która łączy różne smaki, kultury i ludzi szukających nie tylko dobrego jedzenia, ale i wyjątkowej atmosfery. Czy ma szansę stać się nowym kulinarnym sercem miasta? Jakie kuchnie tu znajdziemy, kto za nimi stoi i co sprawia, że to miejsce budzi coraz większe zainteresowanie? W tym numerze zaglądamy za kulisy Food Hallu i sprawdzamy, dlaczego warto mieć je na oku.

20250104 Pop2Up Food Hall Stary Browar fot. Marek Zakrzewski 2

W tym wydaniu dołączają do nas nowi autorzy felietonów, wnosząc świeże spojrzenie i nowe tematy. Poszerzamy także nasz kulturalny horyzont – z radością uruchamiamy nową rubrykę „Sztuka”, do której prowadzenia zaprosiliśmy Klaudynę Andrzejewską, absolwentkę Universite de Poitiers i studentkę UAP która od lat śledzi najciekawsze artystyczne zjawiska.  

To tylko część tego, co przygotowaliśmy na początek roku! Inspirujemy, odkrywamy i zabieramy Was w fascynującą podróż przez biznes, lifestyle i najlepsze historie Poznania.

Zapraszamy do lektury!

Alicja Kulbicka

Alicja Kulbicka

Redaktor naczelna
REKLAMA
REKLAMA
Poznański prestiż styczen-luty 2025
REKLAMA
REKLAMA