Trochę fine dining, trochę street food – w nowym Food Hallu w Starym Browarze działa nietypowy lokal gastronomiczny – Pop2Up. W każdy weekend za kuchennymi sterami staje tu inny twórca. Pomysłodawcą projektu jest Orson Hejnowicz, charyzmatyczny kucharz i restaurator. W lutym i w marcu w Pop2Up będzie można zjeść dania stworzone przez szefów związanych z gwiazdkowymi restauracjami, m.in. Tomasza Tracza i Artura Skotarczyka.
Orson Hejnowicz to enfant terrible polskiej gastronomii. W jego CV można znaleźć prestiżowe restauracje z gwiazdkami Michelin, ale Hejnowicz swoją kreatywność najpełniej realizuje w eksperymentalnych formatach i nieoczywistych kontekstach. Poznańscy smakosze z sentymentem wspominają jego jeżycką knajpę Wolność Neobistro. „Stworzyłem to miejsce, by wyjść z marazmu codzienności” – mówi Orson Hejnowicz. „Wymyśliłem koncept, który w luźnej przestrzeni przywita cię ciekawym jedzeniem, produktem bądź historią prezentowaną przez naszych gości” – tłumaczy. Hejnowicz pod szyldem Pop2Up wniósł do browarowego Food Hallu te same idee, którymi podbił podniebienia i serca gości bistro przy Wawrzyniaka: „świadomość, że kuchnia jest wiecznie żywym organizmem” oraz otwartość na jedzenie i gotowanie „bez reguł, bez ograniczeń, bez stałego menu, bez konwenansów”. Niepokornego ducha Pop2Up wyraża street-artowa aranżacja lokalu stworzona przez zaprzyjaźnionych z Orsonem poznańskich artystów: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego.

Luksusowy schabowy
W każdy weekend w lokalu w Starym Browarze można skosztować dań innego twórcy. Jakub Linka, założyciel studia kulinarnego Astrogastro, raczył gości m.in. swoim popisowym ceviche z tuńczyka w stylu Nikkei i autorskim daniem „Ale pyry” z wędzonym twarogiem. Kulinarny duet – Artem Melnyk i Michał Józwiak – podbił Stary Browar menu we włoskim stylu. Szef Piotr Bińczycki, który pracował m.in. w 3-gwiazdkowej restauracji Maaemo w Oslo i Heart by Amaro w Zakopanem, a dziś stoi na czele załogi Art Déco Restaurant w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój, do swobodnej przestrzeni Food Hallu wniósł powiew luksusu, serwując autorski żur i wykwintny schabowy w panko. Z kolei Mikołaj Przybysz, znany poznaniakom jako szef kuchni restauracji Posto, przygotował kartę dań inspirowanych tradycyjnymi smakami Wielkopolski. O kulinarne niespodzianki w Pop2Up dba też pomysłodawca projektu, Orson Hejnowicz. Podawał tu już swój „signature dish”, czyli de volaille z esencją kurczakową. Hejnowicz ponownie przejmie lokal w walentynkowy weekend.

Kulinarne niespodzianki
Program Pop2Up na luty i marzec prezentuje się bardzo apetycznie. Od 31 stycznia do 2 lutego na zaproszenie Orsona w Food Hallu Stary Browar gotować będzie Tomasz Tracz. Przez lata pracował w restauracjach w Berlinie, Paryżu, Dubaju. Aż 8 lat zdobywał doświadczenie w Wielkiej Brytanii i Irlandii, w tym w gwiazdkowej restauracji The Ledbury*. W czasie, gdy był Head Chefem w Campagne Restaurant w Kilkenny, restauracja zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. W Polsce prowadził między innymi Krakowską Folgę i otwierał Zamek w Przegorzałach. W Poznaniu podzieli się z gośćmi pasją do trufli. Za ladą Pop2Up w lutym staną też Rafał Orłowicz, założyciel kultowej jeżyckiej knajpy Twoja Wina, oraz Ola Górecka, szefowa kuchni i wirtuozka deserów.

Gwiazdy z gwiazdkami
Świętem dla wszystkich foodiesów będzie możliwość skosztowania w browarowym Food Hallu dań Artura Skotarczyka, Head Chefa i współtwórcy restauracji Muga, zdobywcy pierwszej w Poznaniu gwiazdki Michelin. Skotarczyk z sukcesem oswaja poznaniaków z fine diningiem, ale jest też otwarty na alternatywne projekty – jak współpraca ze streetfoodowym lokalem Kura Warzyw przy stworzeniu sezonowych kebabów. „Już widzę te kolejki ludzi, którzy bardzo chcieliby pójść do jego restauracji, ale ich po prostu na to nie stać, bądź nie lubią takiego klimatu” – mówi Orson Hejnowicz. „A w Pop2Up będą mogli swobodnie się przywitać, zamówić, patrzeć jak pracuje”. Artur Skotarczyk będzie gotował w Food Hallu Stary Browar w dniach 14-16 marca.

Przestrzeń Pop2Up będzie także tłem kulinarnych wideopodcastów „Stary Browar od kuchni”. Będzie to cykl rozmów Orsona Hejnowicza z gośćmi pop-upu i osobami związanymi z restauracjami w Starym Browarze. Podcasty ukażą się wkrótce na popularnych platformach streamingowych.
Pop2Up, Food Hall Stary Browar, Pasaż +2
piątek: 16:00-21:00
sobota: 12:00-22:00
niedziela: 12:00-20:00
Goście Pop2Up:
31 stycznia – 2 lutego – TOMASZ TRACZ Truffle & Butter
7-9 lutego NIESPODZIANKA
14-16 lutego ORSON HEJNOWICZ Kolory miłości
21-23 lutego RAFAŁ ORŁOWICZ / TWOJA WINA Azjatyckie wakacje
28 lutego – 2 marca OLA GÓRECKA Desery i nie tylko…
7-9 marca NIESPODZIANKA
14-16 marca ARTUR SKOTARCZYK

Food Hall Stary Browar
Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata. Spotkaniom przy stole w designerskich wnętrzach Food Hallu towarzyszą koncerty, dj sety, rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne. To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Food Hall Stary Browar jest jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości.
Więcej: foodhallstarybrowar.com