Czerń i biel. To wspólny mianownik pozornie odległych światów. Świata fotografi i kulinariów. 15 czerwca mieliśmy okazję przeżyć coś, czego w Poznaniu jeszcze nie było. Byliśmy świadkami „spektaklu” podczas, którego doświadczyliśmy przenikania się tych na pozór nic nie mających ze sobą wspólnego dziedzin. Na skutek kooperacji mistrza fotografii Szymona Brodziaka oraz szefa kuchni restauracji F…ing Delicious Tomasza Olewskiego mogliśmy z bliska przyjrzeć się ich warsztatom oraz podziwiać dzieła przygotowane specjalnie na tę okazję.
Szymon Brodziak wraz ze swoim zespołem zainscenizował sesję zdjęciową z udziałem modelki Magdaleny Perlińskiej. Zgromadzeni goście mogli zobaczyć na własne oczy jak wygląda tego typu przedsięwzięcie. Jego efektem jest aż 11 prac, które odsłonięto premierowo podczas kolacji w F…ing Delicious. Bohaterkami kadrów fotograficznych Szymona są kobiety. Z uwagi na to, że sesję zdjęciową wykonano w restauracji – nie mogło zabraknąć motywu jedzenia, jednak nie do końca w tej formule, która jest nam dobrze znana. Modelka dzięki swojemu profesjonalizmowi pokazała jak potrafi wcielić się w różne postacie i bezkompromisowo „odegrać” zaplanowaną, niemal jak przez reżysera na planie filmowym, scenę. Prace Szymona, ukazujące piękno kobiet, są na swój sposób niedopowiedziane, oczywiście tak też było i tym razem. Za atrybuty podczas sesji modelce posłużyły: kawior, krewetki, schab, a także… kciuk modela.
Z kolei szef kuchni Tomasz Olewski przygotował 5-cio daniowe menu degustacyjne, w całości wykonane z czarno-białych elementów. Jak sam zauważył podsumowując kolację – „uwielbiam wyzwania, a to będące wynikiem kooperacji z Szymonem Brodziakiem było bardzo inspirujące. A dzięki inspiracji tak utalentowanych artystów doskonale tworzyło mi się nowe, autorskie kompozycje na talerzach” – rzeczywiście brawa należą się nie tylko za utrzymanie monochromatycznej stylistyki, ale też za ich smak, strukturę i odważną interpretację formy na talerzach…
MENU WRAZ Z PAIRINGIEM WIN:
amuse-bouche: Nagelsforst / Weisser Beryll / Cremant Blanc de Blanc Brut, Baden Baden / Weissburgunder (Pinot Blanc)
PRZYSTAWKA: TUŃCZYK / WAKAME / SEPHIA / IMBIR / RZODKIEWKA / BIAŁA ORCHIDEA
Nagelsforst / Trinkstorch Trocken, Baden Baden / Pinot Noir / Merlot / Cabernet Sauvignon
ZUPA: POZNAŃSKA POLEWKA / RAVIOLI Z WĘDZONYM TWAROGIEM
I DANIE GŁÓWNE: RISOTTO CEBULOWE / PIETRUSZKA / MORSZCZUK / BRATKI
Nagelsforst / Luft & Libre Trocken, Baden Baden / Weissburgunder (Pinot Blanc)
intermezzo
II DANIE GŁÓWNE: CZARNE PIEROGI Z KACZKĄ W STYLU ORIENTALNYM / KWIATY
Nagelsforst / Herzenslust Trocken, Baden Baden / Pinot Noir
DESER: JAGODA / BIAŁA CZEKOLADA
La Malaga / Tenuta la meridiana, Piedmont / Malvasia
Po emocjonującej kolacji, Matthew Clark dopełnił muzycznie to wyjątkowe wydarzenie.
To czego doświadczyliśmy było na prawdę „F…ing Delicious”!
partnerzy wydarzenia;
Squad Whisky
Good Time Medical Spa Poznań
Restaurant Management
Poznański Prestiż
Poznan.travel
Kreatorzy Wizerunku By MM