Bolewski i Tubis w repertuarze Grzegorza Ciechowskiego
13 marca, 2024
Już w najbliższy piątek 15 marca o godzinie 19.00 w Scenie na Piętrze w Poznaniu wystąpi duet Bolewski i Tubis. Muzycy zaprezentują repertuar Grzegorza Ciechowskiego.
Radosław Bolewski (wokal, perkusja) oraz Maciej Tubis (fortepian i syntezator basowy) to oryginalny i wyjątkowy duet. Ich muzyka jest mieszanką jazzu i popu w odważnej improwizowanej odsłonie. Świetnie odnajdują się w autorskim repertuarze, ale na koncie mają również doskonale przyjęty projekt „Obywatel Jazz” poświęcony twórczości Grzegorza Ciechowskiego. Jego dorobek w ujęciu duetu zyskuje współczesne i fascynujące ujęcie. I właśnie repertuar byłego lidera Republiki będzie główną częścią ich występu w Scenie na Piętrze. Bolewski i Tubis koncertują z „czarno-białym” repertuarem od 2021 roku. O randze projektu świadczy jego prezentacja m.in. w Radio 357 oraz podczas Dni Grzegorza Ciechowskiego w Toruniu.
Bolewski & Tubis mają na koncie dwie płyty: „Lunatyk” (2018) i „Bez końca” (2020). Obie zostały doskonale przyjęte przez publiczność i dziennikarzy muzycznych. Artyści nie ukrywają jednak, że to właśnie scena jest ich naturalnym środowiskiem: To właśnie koncerty i spotkania z publicznością dają nam najwięcej satysfakcji, a słuchacze mówią, że na scenie tworzymy tyle dźwięków, ile musiałby zagrać kwartet.
Miejsce: Scena na Piętrze, ul. Masztalarska 8, Poznań
W piątek 6 grudnia, w samo południe, otworzy się Food Hall Stary Browar. Nowa kulinarna przestrzeń w centrum Poznania będzie miejscem dedykowanym różnorodnym kuchniom inspirowanym street foodem z Azji, USA, Grecji i innych zakątków świata. W weekend otwarcia gościem specjalnym Food Hallu będzie Orson Hejnowicz, który będzie serwować autorskie dania zza lady Pop2Up. Dla gości nowej strefy przygotowano też wydarzenia muzyczne.
W Food Hallu Stary Browar goście będą mieli okazję w jednym miejscu próbować różnorodnych kuchni: greckiej pity z mięsem lub dodatkami wege, tajskich specjałów, smash burgerów z rozgniecionego, dobrze wysmażonego mięsa, belgijskich frytek z domowymi sosami i wielu innych dań inspirowanych kuchniami świata. Będą tu działać także dwa bary. Strefa będzie działać przez cały tydzień, także w niedziele niehandlowe. – Tworząc to miejsce inspirowaliśmy się najlepszymi food marketami w Europie – mówi Magdalena Kowalak, Prezes Spółki Zarządzającej Starym Browarem. – Ofertę Food Hallu współtworzą niezależni restauratorzy i niszowe sieci, dla części z nich będzie to debiut na poznańskiej scenie kulinarnej. Różnorodność kuchni to dla gości okazja, żeby próbować nowych smaków i dzielić się jedzeniem podczas spotkań w większym gronie – w końcu Food Hall to też miejsce spotkań i centrum towarzyskie – podkreśla Kowalak. W najbliższy weekend będzie można tu skosztować autorskich dań Orsona Hejnowicza – gościa specjalnego otwarcia Food Hallu Stary Browar.
Comfort food i street art
Orson Hejnowicz to barwna postać polskiej gastronomii – szef kuchni z „gwiazdkowym” CV, osobowość telewizyjna, seryjny restaurator. Chętnie inicjuje i prowadzi eventowe projekty kulinarne, w formie tematycznych pop-upów lub gościnnych sesji gotowania. Od 6 do 8 grudnia w nowym Food Hallu Hejnowicz będzie serwował autorskie menu pod szyldem Pop2Up. – To będzie polska kuchnia w stylu neo-bistro, komfortowa i pyszna – zapowiada Hejnowicz. – Poczęstuję was devolajem po poznańsku – zdradza. Szef do współpracy przy urządzeniu foodhallowego lokalu zaprosił zaprzyjaźnionych artystów z Poznania: Noriakiego, Somearta i Barta Sucharskiego. W kolejne weekendy za sterami Pop2Up staną kolejni gościnni szefowie.
Jak kuchnia w domu
Spotkaniom przy stole w Food Hallu Stary Browar w każdy weekend będzie towarzyszyła muzyka. W mikołajkowe popołudnie i wieczór z selekcją oldschoolowego hip-hopu i R&B wystąpi DJ Strugi. W sobotę 7 grudnia designerskie wnętrza Food Hallu w Pasażu wypełni jazz na żywo. – Będziemy tu organizować nie tylko koncerty i dj sety, ale także rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne – mówi Joanna Tupalska, Dyrektor Marketingu Starego Browaru. – To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Mówimy, że nasz Food Hall będzie jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości – podsumowuje.
Food Hall Stary Browar
Mikołajkowy weekend otwarcia 6-8.12
6 grudnia (piątek), godz. 12:00 – otwarcie Food Hallu
6-8 grudnia – Pop2Up z gościnnym menu szefa Orsona Hejnowicza
6 grudnia, godz. 16:00-21:00 – Beats & Bites x DJ Strugi
Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata.
Food Hall zlokalizowany jest w Pasażu na poziomie +2. Ważnym składnikiem experience’u gości nowej strefy jest wyjątkowa architektura projektu prestiżowego studia mode:lina™. Przestrzenie wspólne zorganizowano tak, aby w Food Hallu komfortowo czuły się zarówno duże grupy przyjaciół czy całe rodziny, jak i pary czy osoby jedzące w pojedynkę. Inspiracją dla designu wnętrz był park Starego Browaru – stąd ważna rola zieleni w projekcie („zielone ściany”) i naturalne materiały.
Food Hall Stary Browar będzie działał codziennie, od poniedziałku do niedzieli, w godz. 12:00-21:00, a w soboty od 12:00 do 22:00.