fbpx

Dom po przekątnej to projekt podmiejskiej willi, której elewację pokryto deską zmieniającą kolor wraz z upływem czasu. Architekci z warszawskiej pracowni 81.WAW.PL mieli za zadanie stworzenie dla przyszłych lokatorów nowoczesnego i komfortowego projektu, który jednocześnie wpisywałby się w okolicę Puszczy Kampinoskiej.

Dwie bryły

Dom składa się z dwóch brył – białej, dla której charakterystyczne są płaskie elewacje, obłożone elementami drewna oraz szarej, cofniętej względem białej – wyjaśnia Anna Paszkowska-Grudziąż współautorka projektu.

Właśnie w tej drugiej bryle na parterze budynku znajduje się główne wejście, zaprojektowane tak, by nie było go widać bezpośrednio z ulicy. Projektanci ukryli je we wnęce, tuż obok bramy wjazdowej do garażu. Na pierwszy rzut oka jest ono niewidoczne, przez co budynek jeszcze bardziej wydaje się być częścią natury.   Oprócz salonu, na dole znajdziemy także przestronny hol, który tworzy część centralną i daje bezpośredni dostęp do części dziennej z kuchnią, jadalni oraz garderoby łączącej się z garażem mogącym pomieścić dwa samochody. Na piętrze, na które z holu prowadzą schody, szara bryła to zadaszone tarasy z wyjściem z sypialni dziecięcych i sypialni głównej.

Wyjątkowa elewacja

Projekt został zrealizowany w sąsiedztwie Puszczy Kampinoskiej i dzięki zastosowanym materiałom doskonale wpasował się w klimat otoczenia. Ważnym elementem było zastosowanie drewna Thermory, które bez olejowania starzeje się w naturalny sposób wraz z budynkiem. Mimo użycia elementów drewnianych, dom nie został przez nie wizualnie zdominowany – wnęki w przeciwległych narożnikach wykończone są bowiem białym tynkiem. W ten sposób drewniana elewacja przypomina korę naturalnie pokrywającą dom. Wraz ze zmianą kolorystyki drewna uzyskujemy efekt trwałości i naturalnego piękna.

Deska elewacyjna Thermory nie odkształca się, nie wymaga impregnacji i jest odporna na warunki atmosferyczne. Charakteryzuje się pierwszą klasą wytrzymałości, która przekłada się na żywotność drewna, wynoszącą ponad 25 lat bez impregnacji. Dlatego kluczowy stał się wybór tego materiału na okładzinę elewacyjną – przekonuje Rafał Grudziąż z 81.waw.pl. 

W zgodzie z upływem czasu

Dom po przekątnej to projekt stworzony z myślą o mieszkańcach, którzy uwielbiają kontakt z naturą. W zgodzie z upływem czasu będzie stanowił doskonałą przestrzeń do zamieszkania.

Autorem zdjęć jest: Bartek Zaranek