fbpx

Kuchnia to składowa wielu czynników. Jakość produktów, ich pochodzenie, smak i emocje panujące podczas przygotowania potraw wpływają na ich wyjątkowość. Zapraszamy do poznania smaków, które możecie odkryć odwiedzając Restaurację Blow Up Hall 5050 w Poznaniu. Szef kuchni Tomasz Purol wraz ze swoim zespołem wyczarował niepowtarzalne kompozycje, których możecie spróbować w restauracji.

Zdjęcia: Jakub Wittchen

 

Pierwsze danie:

 

Pasztet z foie gras z liofilizowaną śliwką, purée gruszkowym, piklowaną śliwką w białym winie z szafranem i maślaną brioche

Drugie danie:

 

Zupa z pieczonego homara z mięsem z kraba królewskiego, małżami i koperkiem ogrodowym

 

Trzecie danie:

 

Polędwica wołowa z wędzoną solą maldon, piklowanym żółtym burakiem, opalanym pasternakiem, purée z pieczonego czerwonego buraka, smażoną szalotką i sosem z foie gras

Czwarte danie:

 

Pierś z kaczki barbarie z duszoną modrą kapustą w czerwonym winie, purée z pieczonej marchewki, piklowaną z przyprawami korzennymi marchewką, pieczoną kolorową marchewką i sosem pomarańczowym

Piąte danie:

 

Homar kanadyjski w maśle klarowanym ze smażonym zimowym szpinakiem, purée z topinamburu, smażoną skórką z topinamburu i sosem estragonowym na bazie żółtek

Szóste danie:

 

Mus kokosowy w zamszu z granitną ananasową, kremowym sosem waniliowym, kruchym ciastkiem i kremem z białej czekolady w palonych wiórkach kokosowych