fbpx

Święta coraz bliżej! To cudowny okres, aby spędzać go z rodziną, przyjaciółmi czy zintegrować się ze współpracownikami. Restauracja Pesto to miejsce, w którym możecie zorganizować imprezę okolicznościową, wigilię firmową czy obiad z rodziną.

Pyszne jedzenie, wyśmienite włoskie wina, odświętnie nakryte stoły – to wszystko sprawi, że atmosfera będzie niepowtarzalna, a spotkanie zapamiętacie na długo.

Wina to nasza specjalność, w karcie znajduje się szeroki wybór win włoskich, ale nie tylko. Jeśli macie ochotę obdarować najbliższych wyjątkowym podarkiem, przygotowaliśmy paczki, które zadowolą nawet najbardziej wymagających znajomych czy współpracowników. Pyszne, starannie dobrane wina, domowe pesto oraz słodkości będą idealnym wyborem na wiele okoliczności. Zamówić można pojedyncze paczki, ale i większe ilości – zapraszamy do kontaktu!

Okres świąt wielu kojarzy się z trudem przygotowania potraw i spędzaniu wielu godzin w kuchni, dlatego jeśli chcecie ten czas poświęcić najbliższym, skorzystajcie z naszego cateringu. Zupy, dania główne, słodkości – to wszystko możecie zamówić już dzisiaj i odebrać 23 lub 24 grudnia. Damy ci pewność, że kolacja będzie pyszna, odciążymy w tym gorącym okresie oraz pomożemy dobrać idealne wino do kolacji!

 

Poniżej znajdziecie przepisy, które przygotował nasz Szef Kuchni – Łukasz Przybysz. Mamy nadzieję, że będą dla Was inspiracją oraz początkiem przygody z kuchnią włoską. My kochamy ją całym sercem, dlatego potrawy w Restauracji Pesto są wyjątkowe – zapraszamy!

KREWETKI W BIAŁYM WINIE Z SALSĄ MANGO

250 gram krewetek tygrysich w skorupach
40 ml oliwy z oliwek
10 gram obranego czosnku
50 ml białego, wytrawnego wina
50 ml bulionu
Sok z 0,5 limonki
25 gram pomidorków koktajlowych
5 gram świeżej kolendry
Sól / pieprz

 

Oczyszczone krewetki i pokrojony na płatki czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę, delikatnie solimy i pieprzymy, krewetki podsmażamy po minucie z każdej strony. Podlewamy białym wytawnym winem, dodajemy sok z limonki i podlewamy bulionem. Dodajemy posiekaną kolendrę i pomidorki, całość dusimy 3 minuty.

 

SALSA Z MANGO

Ok. 0,5 dojrzałego mango
1 mała papryka chilli
Łyżka miodu
Sok z 0,5 limonki
Szczypta posiekanej kolendry

 

Mango siekamy na drobną kostkę, dodajemy do niego sok z limonki, łyżkę miodu, papryczkę chilli i odrobinę kolendry. Wszystko dokładnie mieszamy. Krewetki wykładamy delikatnie na talerz i podlewamy sosem pozostałym z duszenia. Salsę kładziemy na krewetki bądź w osobnym naczyniu.

 

ZIELONE RAVIOLI Z RICOTTĄ

FARSZ:
3 duże cebule
50 gram boczku wędzonego
500 gram szpinaku w liściach
400 gram ricotty
80 gram parmezanu
50 ml oliwy z oliwek
50 gram masła
25 gram orzeszków piniowych

Cebulę, boczek i orzeszki pini podsmażamy na maśle z oliwą, aż cebula się zeszkli. Szpinak drobno kroimy, dodajemy do reszty składników i podsmażamy około 10 minut. Gdy szpinak się przestudzi, dodajemy do niego ser ricotta i zmielony parmezan, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

CIASTO:
1 kilogram mąki
3 całe jajka
2 żółtka
150 gram szpinaku
350 ml wody
Ok. 5 gram soli

 

Szpinak blendujemy z wodą na gładką masę. Mieszamy mąkę, jajka, zblendowany szpinak z wodą i sól, ugniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość 2 milimetrów, wycinamy kółka średnicy 7 cm, nakładamy farsz na środek i formujemy ravioli.
Ravioli wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Gotujemy przez kolejne 3 minuty i odcedzamy. Pierożki najlepiej podawać z klarowanym masłem z szałwią, orzeszkami piniowymi i tartym parmezanem.

 

Łukasz Przybysz swoją pracę w gastronomii rozpoczął w 2002 roku,  pod czujnym okiem rodowitych włochów budował swoje doświadczenie, a od dekady Szef Kuchni. Jego kunszt doceniła również Magda Gessler w jednym ze swoich odcinków programu.

Od lutego 2018 jest Szefem Kuchni w Restauracji Pesto w Luboniu. W jego menu królują dania włoskie, steki z sezonowanej wołowiny oraz owoce morza.

Serdecznie zapraszamy do spróbowania dań spod jego ręki.

Restauracja Pesto

Smak Włoch w centrum Lubonia

Żabikowska 66, Luboń (Pajo Centrum)

www.pesto.pl

restauracja@pesto.pl

tel. 500 706 999